Tårta med jordgubbar, rabarber, vit choklad och mandel

  Av Johan Heibert

  Dags att börja baka inför mors dag? I samarbete med Södersgourmet har Johan Heibert tagit fram den här fina och goda Morsdagstårtan med jordgubbar, rabarber och mandel för 4-6 personer. En rödglazad moussetårta med jordgubbsmousse, jordgubb- och rabarberkompott, mandelbotten och vit chokladdekor.

  Mandelbotten

  Vispa socker och ägg fluffigt och vänd ner mandelmjölet. Baka i en rund form på ca 13cm Exempelvis Tor rund 135x50mm. Annars bakar du i en lagom springform med smörpapper. Baka den i varmluftsugn på180°C

  I ca 15 minuter. Frys den och använd den röda stansringens bulsiga sida för att stansa ut rätt storlek på botten.

  Rabarber- och jordgubbskompott

  Hacka rabarberna fint. Blötlägg gelatinet och blanda socker och pektin. Häll purén i en kastrull och när den inte längre är fryst tillsätter du pektin och sockerblandningen. Koka upp den under omrörning, krama ur gelatinbladen och tillsätt dessa. Tillsätt de hackade rabarberna och gjut i en rund form på ca 13cm Exempelvis Tor rund 135x50mm. Frys formen. Ta fram och ploppa kompotten ur formen och stansa en ring med den släta sidan av den röda stansringen. Ställ tillbaka kompotten i frysen.

  Jordgubbsmousse

  Blötlägg gelatinet och värm hälften av jordgubbspurén tillsammans med sockret. När den kokat upp tillsätt det utkramade gelatinet. Rör ut det, ta bort från värmen och tillsätt resten av purén. Vispa grädden och vänd ner puréblandningen när det kommit ner under 35°C. Lägg i en spritspåse och fyll silikonformen till lite under hälften, tryck ner kompotten och spritsa i mer mousse och avsluta med att trycka ner mandelkakan. Stoppa in tårtan i frysen.

  Glaze

  Blötlägg gelatinbladet och koka upp socker, glykos och vatten. Tillsätt det utkramade gelatinet, rör ut och häll över den vita chokladen. Mixa med en stavmixer och tillsätt först den kondenserade mjölken och sedan absolu cristal. Använd glazen vid ca 34-40°C

  Färdigställning av tårtan

  Ploppa tårtan och ställ den frusen på ett galler, glaza den och flytta den till en tallrik eller fat.
  Vi har dekorerat vår tårta med ett flarn av tempererad vit choklad, jordgubbsmousse gjutna i små silikonformar, vit choklad ganache, frystorkad jordgubbskrisp, små krispiga kulor av vit choklad samt några blommor och blad.

  Låt tårtan tina i kyl innan servering!

  Stansring och silikonform hittar du hos Södersgourmet>>

   

  Ingredienser

  Mandelbotten Rabarber- och jordgubbskompott Jordgubbsmousse Glaze Färdigställning av tårtan    

  Produkter i Tårta med jordgubbar, rabarber, vit choklad och mandel

  Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”