Kålwraps med ananas och senapskräm

    Av Viktor Ingemarsson

    Vid de tillfällen man har många på besök kan det vara svårt att veta vad man ska bjuda på. Den här rätten är det perfekta fredagsmyset för familjen och vännerna. Personligen älskar jag när röror och tillbehör står utspridda, människor sträcker sig efter saker och gemenskapen blir total. Det här är ett recept som görs i två etapper. Läs igenom hela receptet innan du startar eftersom vissa ingredienser kräver blötläggning och spetskålen görs helst dagen innan eller i början av dagen då den vill ha sina 8 timmar i kylen. Låt oss börja med denna del. Bra att veta: Champinjon innehåller vitaminerna E och B12, fosfor, kalium, selen och protein. Tips – dessa kålwraps passar utmärkt som komplement till många Rawfoodrätter där man vill samla allt i en wrap och äta. Ett enkelt alternativ som naturligt glutenfri wrap.

    Spetskål

    1. Ta hjälp av en skalkniv eller en kniv med ett smalt och vasst blad och skär ut roten på kålen. Lägg hela kålhuvudet i en bunke, blanda vatten och salt och häll över kålen. Ställ in i kylen över natten eller i 8 timmar.
    2. Gör du receptet till fler personer behöver du inte ta i dubbelt så mycket vatten per kålhuvud, ha istället som riktlinje att kålen skall vara täckt med saltvatten.

    Kräm

    1. Blötlägg solroskärnor i vatten i ca 4 timmar. Skala och skiva upp ananasen i mindre bitar och mixa samman med senaps- och chiafrön, salt och kokosolja.
    2. Är kokosoljan i fast form kan du värma upp den genom att sätta burken i varmt vatten så att den smälter.
    3. Vid mixning ska krämen bli slät. Häll över i en separat skål och ställ åt sidan.

    Sallad

    1. Skär spenat, mixa eller riv morot, strimla fänkål i fina strimlor och blanda runt i en stor bunke tillsammans med solroskärnor.
    2. Häll på krämen och rör runt ordentligt. Täck för och ställ in i kylen i ca 1 timme.

    Svamp och nötter

    1. Ta fram ytterligare en skål eller bunke och strimla ned champinjoner.
    2. Finhacka lök och valnötter och häll på soja. Rör om och ställ in i kylen 1 timme.

    Servering

    1. Skär sedan avokado i skivor precis innan det är dags att sätta ihop alla element. Plocka försiktigt av kålens blad och torka de lätt på en handduk.
    2. Bred ut ca 1-2 msk av den krämiga salladen på bladet. Lägg sedan på önskad mängd svampblandning. För att svampen inte skall bli för ”blöt” kan du lätt pressa ut den överflödiga vätskan ur svamparna inför detta moment. Lägg på avokado (ca 2 skivor) och rulla ihop kålbladet så att du formar en wrap.
    3. Nu är det bara att äta. Att servera färdiga wraps på det här sättet är ett alternativ. Man kan rulla ihop alla själv och placera ut de på en träbricka, skärbräda eller ett stort fat.
    4. En annan variant är att man lägger upp alla olika delar i olika skålar, på olika tallrikar och låter gästen eller gästerna plocka själva. Komplettera gärna med mer hackade grönsaker och groddar om man önskar det.
    5. Servera gärna med en extra skål soja vid sidan för de som önskar addera mer sälta till rätten.

    Ingredienser

    Spetskål

    • 1 medelstort spetskålshuvud
    • 4 liter vatten
    • 0,5 dl salt

    Kräm

    • 3 dl ananas
    • 1 msk senapsfrö
    • 2 msk chiafrön
    • 2 tsk salt
    • 0,5 dl kokosolja

    Sallad

    • 3 dl fänkål
    • 120 g spenat
    • 2 dl morot
    • 1 dl solroskärnor (blötlagda 4 timmar)
    • 1 avokado

    Svamp och nötter

    • 7 st champinjoner
    • 2 dl valnötter
    • 2 st schalottenlök
    • 3 msk tamarisoja