Karamelliserad lax med lakrits

    Av Jonas Lundgren

    Riktigt bra mat behöver inte vara komplicerad om man använder fina råvaror. Detta är en fantastiskt enkel förrätt som inte kräver mycket förberedelser. Kombinationen av dragon och lakrits blir fantastiskt fin och citrusvinägretten bryter av mot sötman från karamelliseringen. Själv tycker jag att den passar bäst på sommaren och kräver egentligen inte några tillbehör. Jonas tips: Laxen serveras näst intill rå. Använder du odlad norsk lax behöver fisken inte frysas innan den äts.

    1. Karamelliserad lax med lakrits: Skär filén i tunna skivor på bredden, korssnitta fisken, olja in den och lägg i en eldfast form. Salta och strö över råsocker. Karamellisera sockret med en brännare.
    2. Citrusvinägrett: Pressa lime och citron i en skål med olivolja, salt och peppar.
    3. Servering: Riv över lakritsrot och toppa med citrusvinägrett och hackade färska örter (gärna dragon).

    Ingredienser

    Karamelliserad lax med lakrits

    • 400 g norsk odlad lax
    • 0,5 msk rårörsocker

    Citrusvinägrett

    • 1 citron (saften)
    • 1 lime (saften)
    • 0,5 dl olivolja
    • salt
    • peppar

    Servering

    • riven lakritsrot
    • 0,25 kruka dragon