- Lägg saltet i en låg skål och gör fyra små fördjupningar med hjälp av ett ägg. Separera försiktigt äggulorna och lägg i fördjupningarna. Täck över gulorna med ett tunt lager salt, täck med plast och ställ i kylen i 3-4 dagar. Borsta av överflödigt salt från den gravade äggulan. Skölj ev. med vatten om saltkornen sitter fast. Torka på ca 70 grader i ugnen tills ytan på gulorna är helt torr.
- Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ut skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugnen tills de är helt krispiga, ta ut och låt svalna på hushållspapper.
- Lägg äggulor och grädde i en kastrull och sjud upp på låg värme under vispning till en tjock kräm. Ta av från värmen och montera ner smöret i klickar, rör ner parmesan- och vårtryffelcremen, smaka av med salt och nymalen peppar.
- Fördela äggcremen i små skålar eller i tvättade äggskal. Riv över gravad äggula och sätt i bitar av den krispiga skinkan samt oststavar och servera.
Ingredienser
- 4 äggulor
- 2 dl salt
- 4 skivor kallrökt skinka
- 6 äggulor
- 2 dl grädde
- 40 g smör - rumsvarmt
- 2 msk parmesan- och vårtryffelcreme
- salt och peppar
- 75 g Almnäs Tegelost - i stavar