Koreansk friterad kyckling med Go-chu-jangsås

    Av Risberg

    Krispig kyckling med lite hetta från Go-chu-jangsåsen. Go-chu-jang är en koreansk fermenterad chilipasta som har en unikt kryddig och fruktig smak av solmogen chili. En klassisk koreansk stapelvara som är en av hörnstenarna i koreansk smaksättning .

    1. Häll panko, mjöl, salt och peppar i en plastpåse. Lägg ner lite kyckling åt gången, vrid om och skaka påsen så att ströbrödsblandningen fördelas jämt på kycklingen.
    2. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fyll till hälften) till 180 grader. Fritera kycklingen gyllenbrun, ca 3-5 minuter tills de är genomstekta. 
    3. Lägg kycklingen att rinna av på lite hushållspapper. Lägg sedan ner all kyckling i en skål och klicka över gochujangsåsen. 
    4. Blanda runt ordentligt och lägg upp på ett stort fat.
    5. Strö över de rostade sesamfröerna och servera med en grönsallad och nykokt rundkornigt ris.

    För extra krispig kyckling så kan man låta kycklingen kallna i ca 1 timme efter den första friteringen för att sedan fritera ytterligare 2-3 minuter.

    Ingredienser

    • 1 kg kycklingklubbor eller vingar (4 port)
    • 1 dl Gochujang sås
    • 3 msk rostade sesamfrön
    • 2 dl vetemjöl eller majsmjöl
    • 200g Panko ströbröd
    • Några nypor salt och några varv med svartpepparkvarnen