Key lime tartelett med Acaoba chokladkräm

    Av Gregory Gosse och Linn Johansson

    Dryckestips! Kombineras med fördel ett sött vitt vin med rejäl sötma för att matcha tartelettskalet och den söta chokladen, men också en viss syra för att möta hallonen. Exempelvis Berg Roseneck Riesling Beerenauslese 2011, Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland. Artikelnr 9611902.

    1. Pie Zesta och pressa limen, blanda den tillsammans med äggula och kondenserad mjölk. Fyll i tartelettskalen och grädda i ugn 165 grader i ca 7-9 minuter. Låt svalna och frys in.
    2. Mousse

      Blötlägg gelantinet, vispa grädden lätt. Vispa sedan ägg, äggula och socker fluffigt. Smält chokladen i vattenbad. Värm upp espresso och amaretto, blanda i gelatinet. Blanda ner chokladen i äggblandningen och därefter gelatinblandning. Vänd ner grädden och portionera i spritspåsar med stjärntyll och låt vila i kyl ett dygn.

    3. Maräng

      Vispa hallonpuré, vatten, albumin och socker till en maräng. Tillsätt sedan florsocker och vispa någon minut till. Spritsa mini maränger på plåt med bakplåtspapper. Torka i ugn 85 grader i ca två timmar.

    4. Stekt choklad

      Koka upp vatten och socker till 141 grader, lagen ska ej ta färg. Ta sedan från plattan och rör försiktigt i chokladen, rör ordentligt runt kanterna. Häll på plåt med bakplåtspapper och låt svalna.

    5. Rostad choklad Sprid ut vit choklad på en plåt med silipatmatta. Chokladen ska ska ligga tätt på silipaten men ej vara för tjockt lager. Grädda i ugn 170 grader ca 5-10 minuter, den ska precis börja ta färg. Låt svalna och skär i ca 5 mm bitar. Blanda 1/3 vardera av stekt vit choklad, rostad vit choklad och mörka chokladpärlor.
    6. Montering

      Tarteletterna serveras väl kylda och förvaras i frys tills 15 minuter före servering. Lägg på chokladblandning på tarteletten och spritsa chokladmousse mitt på. Dekorera med tre hallonmaränger, tre hallonhalvor och artsina.

    Ingredienser

    • ca 45-55 st La Rose Noire tartelettskal 81 mm i diameter

    Key lime pie

    • 25 st lime
    • 5 burkar kondenserad mjölk

    • 5 dl äggula

    Chokladmousse

    • 1 st gelatinblad, blötlagd

    • 481 g lättvispad grädde
    • 96 g äggula
    • 96 g ägg
    • 64 g socker

    • 240 g Acaoba 60% Valrhona
    • 16 g espresso

    • 6 g amaretto


    Hallonmaränger

    • 34 g hallonpuré Sicoly

    • 23 g vatten

    • 6 g albumin Sosa

    • 57 g socker

    • 57 g florsocker

    Stekt vit choklad

    • 66 g vatten

    • 144 g socker

    • 130 g Ivoire 35% Valrohna