Klassisk fransk bearnaisesås

    Av Werners Gourmetservice

    Klassisk fransk bea är tunnare i konsistensen och har högre syra än den vanligt förekommande ”svenska”.

    1. Koka vinäger, vin, schalottenlök, dragon, peppar och salt på svag värme tills det återstår två teskedar, låt svalna.
    2. Vispa äggulorna på svag värme tills de tjocknat. Slå i vinägerkoket och vispa ytterligare.
    3. Tillsätt en tesked kallt smör och vispa under svag värme. Vispa in den andra teskeden smör.
    4. Vispa in det smälta smöret droppvis.
    5. Tillsätt dragon och/eller persilja.

    Ingredienser

    • ½ dl vitvinsvinäger, tex champagnevinäger
    • ½ dl torrt vitt vin eller torr vit vermouth
    • 1 tesked schalottenlök
    • 1 tesked torkad eller färsk dragon
    • en nypa peppar
    • en nypa salt
    • 3 äggulor
    • 2 teskedar kallt smör
    • 1 dl smält smör
    • 2 teskedar färsk dragon och/eller persilja