Klassisk vaniljkräm – Crème patissiere

    Av Matlagerskan

    En fantastisk klassiker som kan användas till allt från fyllning av bullar, tårtor, tarteletter, munkar eller till en nybakad paj! Prova en gång och du kommer aldrig mer köpa färdig!

    Dela och skrapa ur fröna ut vaniljstången, lägg stång, frön och mjölk i en kastrull och koka upp. Vispa under tiden upp äggulorna med socker och maizena i en skål. Dra av mjölken från värmen några minuter och vispa sedan ner äggblandningen. Sätt åter kastrullen på spisen och värm på låg effekt under ständig vispning tills crèmen börjar tjockna. Häll snabbt över crèmen i en skål och rör ner smöret i små bitar. Kyl sedan crèmen med plastfilm över och rör om då och då så att inget skinn bildas. Om du vill ha en lite fluffigare crème kan den blandas med vispad grädde.

    Ingredienser

    • 1 st stor vaniljstång
    • 1,5 dl socker
    • 5 dl standardmjölk
    • 6 st äggulor
    • 0,8 dl maizena
    • 50 g smör