- Algpasta: Blötlägg alger i en stor bunke. Häll på vatten så att det täcker algerna med en marginal på 1 dm och låt de ligga i blöt i 2 timmar. Skölj därefter av dem i ett durkslag. Skär algerna på mitten så att de inte blir allt för långa och låt dem torka lätt i en handduk. Lägg därefter över dem i en stor skål. Skär paprika och hacka thaibasilika och salladslök. Blanda samman med algerna och vänd ned groddar. Ställ in i kylen.
- Topping: Strimla broccoli i en skål och häll över olja och salt. Rör om väl och låt stå i kylen 1 timme. Skär fikonen i fyra delar och lägg i en skål och häll över balsamvinäger, svartpeppar, agavesirap och rapsolja och ställ åt sidan.
- Dressing: Här behövs en blender/kannmixer. Mixa avokado, vitlök, chili, vatten och limesaft. När vi fått en homogen avokadokräm häller vi försiktigt ner oljan medan vi kör blendern på låg hastighet. Konsistensen skall påminna om en lösare majonnäs. När all olja är i kör några ytterligare sekunder stötvis till dess blandningen gått ihop och den är färdig. Blanda dressing och algpasta väl och fördela på tallrikar. Dekorera med broccoli och fikon, lägg gärna på lite örter på toppen och servera. Smaklig måltid!
Ingredienser
Algpasta
- 100 g torkade och skurna seeweedalger (alternativt ark av kombualger att strimla)
- 1 st röd paprika
- 2 dl salladslök
- 15 st thaibasilikalöv
- 60 g böngroddar
Topping
- 1 st broccoli
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk salt
- 4 st fikon
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk rapsolja
- 1 msk honung
- 2 drag med pepparkvarnen
Dressing
- 1 st avokado
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk chili (mild)
- 2 dl vatten
- 4 dl rapsolja
- 0,5 st lime (juicen)