Stekt ankbröst ”five spice” med sesam och pankocrust, syrad kålrot, kålrotskräm med miso och anksås med sichuan och stjärnanis

    Av Fredrik Andersson

    Stekt ankbröst “five spice”

    1. Putsa ankan och rista fettsidan. Krydda med five spicekryddan runt om.
    2. Lägg i kall panna och stek sedan så att fettet blir krispigt och ankan får fin färg. Salta med laesösalt. Baka sedan av i ugnen på 100 grader till 55 grader i innertemperatur. Låt vila någon minut och skär sedan i skivor.
    3. Pensla med hoisinsås innan servering.

    Sesam & pankocrust

    1. Bryn smöret och riv i hasselnöt.
    2. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.
    3. Toppa sedan ankan med detta.

    Picklad kålrot fylld med svartvinbärskräm.

    1. Skär kålrot på skärmaskin eller på mandolin. Stansa kålroten, sjud tillsammans med risvinäger, socker och vatten i 3 min.
    2. Häll på citronjuice och låt svalna i 1h.
    3. Sila av kålroten och fyll varje skiva med svartvinbärspuré och vik ihop.

    Kålrotskräm smaksatt med grönpepparmiso

    1. Koka morot och kålrot i mjölk och grädde tills mjuk.
    2. Sila och mixa slät tillsammans med smör och röd miso, smaka av med sherryvinäger och salt.
    3. Vänd i finhackad grönpeppar. Se till att den är riktigt fin. Kan ev krossas i mortel.

    Sauterade puylinser

    1. Koka puylinser enligt anvisningar på förpackningen. Sautera ut lök tillsammans med vårlöksolja, tillsätt sedan linserna.
    2. Avsluta med gräslök och smaka av med salt.

    Anksås

    1. Bryn schallottenlök, vitlök, timjan och häll på chinkiangvinäger och låt reducera.
    2. Tillsätt fond och ha i kryddorna. Låt reducera tills bra konsistens och smak. Skär ned lök och tomat i bitar och låt dra i såsen ca 30 minuter. Sila av och smaka sedan upp med salt och vinäger.

    Ingredienser

    Recept för 10 personer

    Stekt ankbröst "five spice"
    • 5 st ankbröst
    • 2 tsk five spice artnr 228
    • flingsalt Læsø artn 21115
    • 2 msk hoisinsås artnr 016

    Sesam & pankocrust

    • 50 g panko, rostat till gyllenbrun färg artnr 733
    • 1 msk chilirostade sesamfrön artnr 781
    • 1 msk svarta sesamfrön artnr 240
    • 20 g hasselnötter art 45110
    • 15 g smör
    • flingsalt Læsø artn 21115

    Picklad kålrot fylld med svartvinbärskräm.

    • 1 st kålrot
    • 50 g risvinäger artnr 111
    • 100 g socker
    • 150 g vatten
    • 15 g citronjuice
    • 50 g svartvinbärspuré, Sicoly 33215

    Kålrotskräm smaksatt med grönpepparmiso

    • 100 g morot
    • 200 g kålrot
    • 300 g mjölk
    • 100 g grädde
    • 10 g röd miso artnr 779
    • 80 g smör
    • 5 g grönpeppar i lag artnr 20518
    • sherryvinäger 11405
    • flingsalt læsø artn 21115

    Sauterade puylinser

    • 300 g Puy linser artnr 44126
    • 2 st schallotten lök
    • 20 g gräslök
    • vårlöksolja artnr 10237
    • flingsalt Læsø artn 21115

    Anksås

    • 1 liter kycklingfond rostad artnr 20794
    • 5 dl kalvfond artnr 20749
    • 1 msk chinkiangvinäger artnr 133
    • 1 st schallotten lök
    • 1 st kingsolo vitlök
    • 2 st kvistar timjan
    • 1 st lagerblad artnr 20126
    • 2 st stjärnanis artnr 2170
    • 1 tsk sichuan artnr 219
    • 1 tsk chilistrån artnr 218
    • 1 st salladslök
    • 1 st plommontomat
    • 1 tsk grönpeppar i lag artnr 20518
    • flingsalt Læsø artn 21115
    • sherryvinäger 11405

    Produkter i Stekt ankbröst ”five spice” med sesam och pankocrust, syrad kålrot, kålrotskräm med miso och anksås med sichuan och stjärnanis

    Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”