Panering
- Börja med att göra paneringen. Mixa alla ingredienser i en kryddkvarn eller en blender tills vi har ett ”mjöl”. Häll över i en bunke.
Syrlig lök
- Skär löken tunt med kniv eller använd en mandolin. Lägg i en bunke och blanda samman med resterande ingredienser och låt stå i kylen i 4 timmar men gärna dagen innan.
Dressing
- Skär ingefära och vitlök i mindre bitar och mixa i en kannmixer tillsammans med soja, vatten, olja och hampafrön. Häll över i en skål och ställ i kylen i 1 timme.
Falafel
- Mixa samman banan, nötter, kärnor, kryddor, soja och limesaft i en matberedare. Låt gärna massan förbli grynig och inte alltför slät. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
- Använd två skedar och skapa små trekantiga ”ägg” av smeten och lägg dessa i paneringsskålen. Skaka om så att falafeln paneras jämnt. Ta fram en ugnsplåt och täck med en silikonmatta eller smörpapper och lägg upp falafeln på plåten. Totalt kommer de bli 25-28 st.
- Ställ plåten i ugnen på 40-50°C i ca 8 timmar.
Servering
- Lägg rödbetsblasten i vatten så att de blir spröda till servering. Lägg en falafel i änden på bladet. Placera ut löken och rulla ihop till små knyten och placera på tallrik. Häll upp dressingen i en skål vid sidan och placera dekorera med örter. Droppa några droppar olja över wrapsen och servera. Låt gästerna doppa knytena i dressingen själva. Nu är det bara att hugga in.
Ingredienser
Panering
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl solroskärnor
- 1 msk garam marsala
- 1,5 tsk salt
Syrlig lök
- 1 st rödlök
- 1 st bananschalottenlök
- 1 st silverlök
- 2 msk agavesirap
- 0,5 dl rapsolja
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 1 tsk salt
Dressing
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 msk tamarisoja
- 2 dl hampafrön
- 1 msk ingefära
- 3 dl vatten
- 0,5 dl sesamolja
Falafelsmet
- 1,5 dl banan
- 2 dl cashewnötter
- 1 dl solroskärnor
- 2 dl hampafrön (skalade)
- 1 msk limesaft
- 1 msk tamarisoja
- 1 tsk gurkmeja
Wraps
- 24 st blad från rödbetsblast