Raw falafelwraps

    Av Viktor Ingemarsson

    Det här är en underbar förrätt som kan få alla intresserade av mat och rawfood. En perfekt rätt att ta med sig till knytkalaset eller ha som en rätt på buffébordet. För att göra denna rätt används en varmluftsugn, en blender/kannmixer och en kryddkvarn eller en mortel. Bra att veta: Pumpakärnor är ett bra kosttillskott för kvinnor och män. De innehåller magnesium, B-vitaminer, selen, omega-3 och omega- 6, protein och kalcium.

    Panering

    1. Börja med att göra paneringen. Mixa alla ingredienser i en kryddkvarn eller en blender tills vi har ett ”mjöl”. Häll över i en bunke.

    Syrlig lök

    1. Skär löken tunt med kniv eller använd en mandolin. Lägg i en bunke och blanda samman med resterande ingredienser och låt stå i kylen i 4 timmar men gärna dagen innan.

    Dressing

    1. Skär ingefära och vitlök i mindre bitar och mixa i en kannmixer tillsammans med soja, vatten, olja och hampafrön. Häll över i en skål och ställ i kylen i 1 timme.

    Falafel

    1. Mixa samman banan, nötter, kärnor, kryddor, soja och limesaft i en matberedare. Låt gärna massan förbli grynig och inte alltför slät. Ställ in i kylen i ca 30 minuter.
    2. Använd två skedar och skapa små trekantiga ”ägg” av smeten och lägg dessa i paneringsskålen. Skaka om så att falafeln paneras jämnt. Ta fram en ugnsplåt och täck med en silikonmatta eller smörpapper och lägg upp falafeln på plåten. Totalt kommer de bli 25-28 st.
    3. Ställ plåten i ugnen på 40-50°C i ca 8 timmar.

    Servering

    1. Lägg rödbetsblasten i vatten så att de blir spröda till servering. Lägg en falafel i änden på bladet. Placera ut löken och rulla ihop till små knyten och placera på tallrik. Häll upp dressingen i en skål vid sidan och placera dekorera med örter. Droppa några droppar olja över wrapsen och servera. Låt gästerna doppa knytena i dressingen själva. Nu är det bara att hugga in.

    Ingredienser

    Panering

    • 1 dl pumpafrön
    • 1 dl solroskärnor
    • 1 msk garam marsala
    • 1,5 tsk salt

    Syrlig lök

    • 1 st rödlök
    • 1 st bananschalottenlök
    • 1 st silverlök
    • 2 msk agavesirap
    • 0,5 dl rapsolja
    • 0,5 dl äppelcidervinäger
    • 1 tsk salt

    Dressing

    • 1 vitlöksklyfta
    • 0,5 msk tamarisoja
    • 2 dl hampafrön
    • 1 msk ingefära
    • 3 dl vatten
    • 0,5 dl sesamolja

    Falafelsmet

    • 1,5 dl banan
    • 2 dl cashewnötter
    • 1 dl solroskärnor
    • 2 dl hampafrön (skalade)
    • 1 msk limesaft
    • 1 msk tamarisoja
    • 1 tsk gurkmeja

    Wraps

    • 24 st blad från rödbetsblast