- Mixa äggula, citronsaft, senap, vinäger och socker i en bunke. Tillsätt oljan i en fin stråle och låt mixern arbeta ihop till en slät sås.
- Lägg i hälften av den rivna osten och kör ett snabbt varv. Låt crème fraiche rinna av i ett kaffefilter och tillsätt tillsammans med resterande riven ost samt brännvin.
- Smaka av med salt och peppar. Skär ner de inlagda sillfiléerna sillfiléerna i portionsbitar, låt rinna av väl innan du vänder ned dem.
- Blanda samman allt och låt stå någon timme innan servering.
Ingredienser
Ättikslag
- 6 inlagda sillfiléer (eller lägg in egen i en 1,2,3 lag)
- 1 äggula
- 25 g saft av citron
- 25 g osötad Fransk senap
- 10 g strösocker
- 3,5 dl matolja
- 1 dl väl avrunnen crème fraiche
- 0,5 dl brännvin
- 150 g fint riven extralagrad ost
- 1 msk vinäger
- salt och peppar