Krämig Raw deluxe tårta

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här underbara middagstårtan är en skön rätt som passar på de flesta buffébord. En fin tårta att ge bort eller ta med sig till ett knytkalas. Själv älskar jag att få människor att bli mer inspirerade av att äta frukt och grönt och här tårtan har varit en storfavorit även bland de mest skeptiska. Du behöver en matberedare och en blender/kannmixer. Det lättaste är att förbereda och göra alla delar för sig för att sedan användas för att skapa och sätta ihop detta mästerverk. Bra att veta: Cashewnöt innehåller B-vitamin, folsyra, biotin, järn, magnesium, mangan, kalium, selen, omega-6, zink, jod, protein och fibrer.

    Topping

    1. Börja med att hacka schalottenlöken i fina bågar. Blanda sedan ned dessa i en bunke med solrosolja, russin, gojibär och äppelcidervinäger.
    2. Täck bunken med ett lock eller plastfilm och låt stå i ca 2 timmar. Rör om med jämna mellanrum så att bären får möjlighet att suga upp vinägern

    Kräm för toppning

    1. Använd en blender/kannmixer för denna del. Lägg i alla ingredienser och mixa till en slät fin kräm.

    Cashewkräm

    1. Använd en blender/kannmixer och mixa lika delar cashewnötter och vatten. Ställ åt sidan, den skall tillsättas i fyllningen

    Fyllning

    1. Mixa blötlagda soltorkade tomater, broccolistjälk, sharonfrukt, salt, tamarisoja, hackad schalottenlök och vatten i en matberedare. När väl dessa ingredienser börjar mixas samman häll i cashewkrämen.
    2. Fyllningen skall inte bli en helt slät kräm – det godaste är om den får behålla konsistens och en mer kompottliknande form.

    Botten

    1. Bottendelen är den lättaste att göra. Här är det bara att mixa samman morot och broccoli tills en grynig konsistens uppstår (couscousliknande konsistens).

    Montering

    1. När alla delar är klara är det dags att bygga ihop middagstårtan lager för lager. Pensla en lämplig form t.ex. en brödform med lite olja och klä den med plastfilm. Detta gör vi för att sedan kunna vända hela formen och behålla formen på tårtan.
    2. Häll fyllningen jämnt i botten och fyll sedan på med botten som ett lager ovanpå. Droppa över 2 msk rapsolja och pressa till lätt med en stekspade. Plasta över formen och ställ en liknande form ovanpå med tyngd i, ställ i kylen över natten. Genom att pressa innehållet i formen blir det mer kompakt.
    3. Ta bort plasten nästa dag och hitta ett lämpligt uppläggningsfat. Lägg fatet ovanpå formens ”öppning” och vänd ut tårtan på tallriken kontrollerat. Ta bort resterande plastfilm.
    4. Nu har vi fått en kaka som vi ska klä med cashewkrämen. Häll över försiktigt och låt gärna bottnen synas igenom för att göra rätten mer färggrann.
    5. Häll av bär och russin men spara vinägretten som passar underbart som tillbehör under måltiden. Dekorera med bär, romanesco och ärtskott. Fint är också om man har annat från blomkålssläktet, t.ex. blad och rötter för att skapa fina former och dekorationer på tårtan.
    6. Vill man kan man också använda fantasin och skapa små ”stigar” av svarta sesamfrön på tårtan för att skapa ett riktigt sagolandskap. Hyvla därefter en lila morot med en potatis- eller rotfruktsskalare och gör cylindrar av de tunna färggranna arken. Vill man kan man också använda sig av mindre svampar för att vidare dekorera.
    7. Använd fantasin och låt ingenting stoppa dig och din kreativa förmåga för att skapa detta lilla sagolandskap inspirerat av Alice i Underlandet!

    Ingredienser

    Topping

    • 1 dl kallpressad solrosolja
    • 1 dl sultanrussin
    • 0,5 dl gojibär
    • 0,5 dl russin
    • 1,5 dl äppelcidervinäger
    • 1 st bananschalottenlök

    Kräm för toppning

    • 4 dl vatten
    • 3 dl cashewnötter
    • 1 msk korngräs
    • 1,5 tsk salt

    Cashewkräm

    • 1 dl cashewnötter
    • 1 dl vatten

    Fyllning

    • 200 g skalad broccolistjälk
    • 50 g soltorkade tomater (blötlagda 3-6 timmar)
    • 0,5 dl lag från vattnet som de soltorkade tomaterna har legat i
    • 1 st sharonfrukt
    • 1 tsk salt
    • 2 msk tamarisoja
    • 1 st schalottenlök

    Botten

    • 3 st orange morötter
    • 1 st gul morot
    • 0,5 st broccoli

    Dekor

    • 0,25 st romanesco
    • 1 knippe ärtskott
    • 2 msk sesamfrön
    • 2 st lila morötter