Kryddbakad lammbog
- Stöt de torra kryddorna i en mortel. Gnid köttet med kryddblandning och stek i olja. Pannan ska vara varm men ej het panna, eftersom kryddorna då bränner.
- Klyfta spetskål och lägg i form tillsammans med klyftad lök , vitlök och hel morot. Häll över vatten, sherryvinäger och socker.
- Lägg det stekta lammet på grönsakerna och vispa ut pannan med vatten. Sila skyn över grönsaksblandningen.
- Baka på 180 grader i ugn. Ta ut grönsakerna när de mjuknat, låt lammet baka till innertemperatur på 48 grader. Ta ut och låt vila tills det når 60 grader.
- När lamm och grönsaker är klara, häll av buljongen från formen i en kastrull och låt sjuda. Smaka av med vinäger.
Kryddbröd
- Strimla danskt rågbröd och lägg på plåt. Krydda med samma kryddblandning som på lammet.
- Toppa med flingsalt och olja och låt rosta tillsammans med lammet tills det torkat.
Servering
- Skär de ugnsbakade grönsakerna grovt. Tranchera lammet när det vilat minst tio minuter. Servera med krutonger garnera med hyvlad vårlök och örter/krasse.
Ingredienser
Kryddbakad lammbog
- 800 g lammbog
- 1 msk torkad fänkål
- 1 msk torkad kummin
- 1 msk korianderfrön
- 1 msk rökt paprikapulver (pimento)
- 4 st morötter
- 3 silverlökar
- 2 små spetskål
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk sherryvinäger
- 3 dl vatten
- socker
- olja
Kryddbröd
- 4 skivor danskt rågbröd
- Kryddblandning
- olja
- flingsalt
Garnityr
- 1 vårlök eller salladslök