Macarons

    Av David Fernandes

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans till ett vin med hög sötma med toner av torkad gul frukt t.ex. ett vin av stilen Vin Santo från Toscana.

    1. Macarons: Sätt ugnen på 140°C. Koka upp strösocker och vatten till 119°C, bubblorna ska spricka långsamt när sockerlagen är klar. Vispa upp äggvitan till skum och blanda ner sockerlagen under vispning. Blanda florsocker, kakao och mandelmjöl och vänd ner detta i smeten. Vänd runt försiktigt, men ordentligt, med en slickepott. Spritsa bollar på en plåt täckt med silikonmatta eller bakplåtspapper, baka 14-16 min.
    2. Crème Patisserie: Blanda mjölk, en del socker och vaniljstången i en kastrull på spisen och värm. Blanda med en visp socker och maizena i en bunke och lägg till äggula, lägg till 50 g av den ljumna mjölkblandningen och rör till en slät smet. När mjölkblandningen kokar, häll hälften i socker- och maizenasmeten och blanda, häll tillbaka i kastrullen. Koka upp och rör till det blir tjockt. När den första bubblan kommer är den färdig.
    3. Kalapaiakräm: Slå den varma crème patisserie över chokladen blanda ihop, rör till en slät emulsion. Kyl ner, spritsa blandningen i mitten av macarons och dekorera runt med färska hallon.

    Ingredienser

    Macarons

    • 125 g socker
    • 50 g vatten
    • 65 g äggvita
    • 60 g mandelmjöl
    • 60 g florsocker
    • 8 g kakao, Valrhona

    Crème Patisserie

    • 500 g mjölk
    • 50 g socker + 50 g socker
    • ½ vaniljstång
    • 50 g maizena
    • 50 g äggula

    Kalapaiakräm

    • 300 g crème patisserie
    • 120 g Kalapaia 70%, Valrhona