Kushiyaki med kyckling eller entrecote

    Av Frida Ronge

    Kushiyaki är samlingsnamnet för alla slags spett i Japan. Mest känt är yakitori som i Japan uteslutande är en kycklingrätt. Utanför Japan används ofta Yakitori för att beskriva alla sorters spett. Här gör vi spett med kyckling och entrecote. Kycklinglårfilé är något fetare än filén, men blir också saftigare när den steks. Servera med ris, teriyakisås, svamp och sallad. Logistik i köket handlar om förberedelser. Påbörja chiliteriyaki dagen före. Riset tar lite tid att koka men sköter sig själv, så börja med det i god tid. Frida tipsar: Teriyakisås har man ofta nytta av så gör extra mycket och förvara i kylen.

    Kushiyaki

    1. Skär kycklinglårfilén i ca 1,5 cm tjocka strimlor. Det skall vara 3 strimlor på varje spett. Virka/snurra på köttet på spettet.
    2. Skär entrecote i tunna skivor. Virka/snurra köttet på spetten så jämt som möjligt. Varje spett skall väga ca 50 g.
    3. Bryn eller grilla spetten på hög värme på spisen/grillen, det är gott om nötköttet är rare, däremot är det viktigt att steka igenom kycklingen ordentligt. Stek svamp och lök i olja och smör, smaksätt med soja och peppar.

     

     

    Wakamesallad

    Strimla vitkålen, blötlägg wakame algerna och blanda samman med goma wakame. Smaksätt salladen med risvinäger, socker, salt och peppar.

     

     

    Matris

    1. Använd alltid ett rundkornigt ris när du skall servera ris till japanska maträtter. Börja med att tvätta riset i en bunke med kallt rinnande vatten. Vattnet kommer att färgas vitt av stärkelse och smuts från riskornen. Fortsätt spola det tills vattnet klarnat. Låt riset svälla i kallt vatten. Häll sedan av riset i ett durkslag och lägg det i en kastrull eller i en riskokare.
    2. Häll på vatten, ca en cm ovanför risets kant. Om du har en riskokare trycker du bara på knappen och kokningen kommer automatisk avslutas efter 20 min, låt då riset stå i ytterligare 20 minuter.
    3. Använder du kastrull, använd då en tjockbottnad kastrull med tätslutande lock. Sätt på en platta på högsta värme. Låt riset koka upp, lyft inte på locket någon gång under hela kokningen. Låt riset koka i en minut på högsta värmen, sänk sedan värmen till lägsta och låt riset koka i 20 minuter. Ställ riset åt sidan med lock i ytterligare 20 minuter.

     

     

    Chili teriyaki

    1. Skala ingefära och vitlök. Hacka chili, vitlök och ingefära i bitar. Häll i 1/4 av chilin och övriga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning i ca 10-15 min.
    2. Låt såsen stå i kylskåp över natten. Sila såsen i en ny kastrull, lägg i resten av chilin, och koka upp den igen. Sänk värmen och låt såsen sjuda ca 10 min till. Sila såsen. Denna teriyakisås kan serveras både varm och kall, i det här fallet varm.

    Ingredienser

    Kushiyaki

    • 300 g tunt skivad entrecote
    • 300 g kycklinglårfilé
    • 200 g blandad svamp
    • 1 schalottenlök
    • 8 dl ris kokt matris (se nedan)
    • 12 grillspett
    • salt
    • peppar

    Wakamesallad

    • 300 g vitkål
    • 1 morot
    • 1 msk risvinäger
    • 2 msk socker
    • 2 krm salt
    • 1 tsk svartpappar
    • 3 msk alger, goma wakame eller wakame

    Matris

    • 5 dl rundkornigt ris
    • 2.5 dl vatten

    Chili teriyaki (obs - chili skall ej räknas upp även om ni är många)

    • 0.5 dl soja
    • 1 dl socker
    • 2.5 röd chili (Obs, det räcker med 2,5 chili även om ni är många)
    • 1 king solo vitlök
    • 1 bit ingefära