Pastadeg
- Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen och häll i olivoljan. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev. vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie. Låt vila minst 1 timme.
- Kavla ut degen i maskinen flera gånger på den bredaste valsen. Det är ett sätt att arbeta ihop degen ytterligare. Vik ihop pastan varje gång du arbetar den igenom maskinen. Kavla ut degen tunt i pastamaskinen till 2 långa plattor ca 15 x 20 cm. Överlappa 2 plattor på längden med 1-2 cm så att du får ett större ark av pasta 28×20 cm. Tryck till så att de fäster ihop. Lägg att vila på smörpapper.
- Koka upp vatten i en stor kastrull, tillsätt lite salt. Lägg i pastaplattan. Låt sjuda i vattnet 2-3 minuter, tag upp och kyl i iskallt vatten. Lägg tillbaka arket på smörpapperet och bred över ost- och kycklingfyllningen.
- Rulla samman som en rulltårta med hjälp av smörpapperet. Låt vila i kylskåp någon timme innan du skär i skivor 3-4 cm tjocka räkna med 2 per portion. Ställ i en ugnsfast form och häll över gorgonzolasåsen. Gratinera i 200 grader tills det får färg och är genomvarmt 15-18 minuter.
Ost- och kycklingfyllning
- Tärna kyckling, hacka örter och tomater.
- Rör samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Gorgonzolasås
- Smält gorgonzolan med grädden i en tjockbottnad kastrull, sjud under omrörning.
- Häll i vinet, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Ingredienser
Pastadeg
- 3 ägg
- 5 dl durumvete
- 1,5 msk mild olivolja
- vatten efter behov
Ost- och kycklingfyllning
- 400 g ricotta
- 0,5 dl färsk riven parmesanost
- 0,5 dl hackade soltorkade tomater i olja
- 2 tsk finhackad färsk salvia
- 2 tsk finhackad färsk rosmarin
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gorgonzolasås
- 2 msk smör
- 150 g gorgonzola
- 3 dl grädde
- 1 dl torrt vitt vin
- salt och peppar