Tic Toc Turmeric

    Av Fredrik Lundegård

    Mitt drinkbidrag till Årets Bartender är inspirerad av Svenska Ostindiska Kompaniet och av de laster med örter och kryddor som kom hit. Jag har gjort en sockerlag med gurkmeja och Japansk Sanchopeppar som smaksättare. Lite syra i lagen i form av citron och äggvita för textur. Jonas Broncks björksprit och black walnut bitter får representera båtarnas material nämligen trä. Kronans Punsch är ett resultat av att arraken kom till Sverige på den tiden och drinken spetsas med ett par droppar Virtuous Chilivodka.

    1. Skaka allt utom bittern kraftigt i en shaker. Slå i ett par droppar bitter i ett väl kylt coupetteglas garnerat med malen Japansk Sanchopeppar utanpå glaset. Sila upp drinken i glaset. Riv lite valnöt över drinken med ett ”microplane”, garnera med en fin blomma.
    2. Gurkmejalag: Skiva gurkmeja i tunna skivor på en mandolin, lägg gurkmejan i 2 dl kokande vatten. Krossa 1 tsk Sanchopeppar i en mortel och lägg i. Låt reducera ner till hälften och tillsätt sedan 1 dl socker. Sila i en fin sil. När lagen svalnat tillsätt en äggvita och 2 dl färskpressad citron. Smaka av så att det blir bra balans mellan syra och sötma. Den ska dra aningen åt det syrliga hållet men inte så att man kisar.

    Ingredienser

    • 4 cl Jonas Bronck´s Birch Spirit
    • 2 cl Kronans Punsch
    • 1 barsked Virtuous Chilivodka
    • 6 cl gurkmejalag*
    • 2 stänk Fee Brothers black walnut bitter

    Gurkmejalag

    • 1 gurkmeja
    • 2 dl vatten
    • 1 tsk Sanchopeppar
    • 1 dl strösocker
    • 1 äggvita
    • 2 dl färskpressad citron