Lakritspannacotta med citronkräm

    Av Daniel Roos

    Alla älskar en pannacotta – och det är superenkelt att göra den. Prova denna med en lite oväntad men mild ton av lakrits. Servera gärna med hallon eller andra favoritbär. Daniel tipsar: Kyl pannacottan i isbad under omrörning så kortar du stelningstiden.

    Lakritspannacotta

    1. Blötlägg gelatin. Koka grädde med socker och lakritspulver. Tillsätt gelatinet och kyl ner smeten i kylen 30 min.
    2. Fyll pannacottan i valfri form se till att citronbotten redan ligger i formen när du börjar fylla. Ställ pannacottan i frysen och låt den stelna, plocka sedan ut den ur formen och låt den bli tempererad i kylen.

     

     

    Citronbotten

    1. Koka mjölk med citronzest och ställ åt sidan för att svalna. När mjölken har kallnat silar man den.
    2. Vispa ägg och socker fluffigt och vänd försiktigt ner det smälta smöret, följt av den kalla mjölken.
    3. Rör försiktigt i citronsaften och avsluta med mjöl och bakpulver. Baka botten på 170 grader ca 8-10 min.

     

     

    Citronkräm

    Värm citronsaft med zest, ägg och socker till första bubblan visar sig. Tillsätt gelatinet och sila krämen. Kyl den sedan väl.

     

     

    Servering

    Vispa crème fraiche med lite flosocker

     

     

    Montering

    Spritsa citronkrämen och créme fraichen på lakritspannacottan och dekorera med bär.

    Ingredienser

    Lakritspannacotta

    • 250 g grädde
    • 50 g socker
    • 5 g lakritspulver
    • 1 st gelatinblad
    • 1 nypa salt

    Citronbotten (ger ca 24 bottnar)

    • 30 g citronskal
    • 150 g mjölk
    • 200 g socker
    • 100 g ägg (1 ägg = ca 60 g)
    • 140 g smör
    • 50 g citronsaft
    • 200 g mjöl
    • 14 g bakpulver

    Citronkräm

    • 100 g färskpressad citronjuice
    • 100 g ägg
    • 100 g socker
    • 20 g citronzest
    • 4 g gelatin

    Servering

    • 50 g créme fraiche
    • 10 g florsocker