- Lamm: Bena ur lammsadeln. Skär igenom fettkappan, kryssa med en vass kniv. Dela filén på tvären. Gnugga köttet med olivolja, svartpeppar och flingsalt. Lägg på färsk timjan, skivad vitlök och rosmarin. Stek lammfiléerna i smör och ös kontinuerligt med stekskyn. Ta upp ur pannan och låt köttet vila när det nått 55 grader (52 grader om du önskar rosa kött)
- Sockerstekt vitkål: Skär vitkålen i grova bitar och koka några få minuter så att de blir mjuka. Häll av kålen i ett durkslag och stek tillsammans med grovskivad schalottenlök. Strö över råsocker, nymalen vitpeppar och flingsalt. Rör och låt steka så att kålen får en jämn färg. Låt vila.
- Dillsky: Skär en gul lök, rotselleri och morot i små bitar. Rosta rotsakerna i en kastrull med olja. Lägg i lagerblad och lite socker. Krydda med vitpeppar samt en kvist timjan. När grönsakerna fått färg tillsätt kalv/lammfond och rör runt. Lägg i dillstjälkar och låt sjuda i ca 10-15 minuter. Sila av såsen och låt koka ihop. Använder du en köpt fond behöver du reda av skyn med Maizena till önskad konsistens. Tillsätt ättika, smaka av ofta och tillsätt socker och ättika efter behov. När smaken är balanserad vänd ned den nyskurna dillen.
- Tillbehör: Koka små fina morötter i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och tillsätt en klick smör, salt, vitpeppar och en gnutta socker. Ställ åt sidan. Morötterna skall användas som tillbehör.
- Servering: Skär lammet i skivor och servera med kål, generöst med dillsky och morötter.
Ingredienser
Lammrygg
- 600 g lammrygg eller lammytterfilé
- 0,5 knippe timjan
- 1 kvist rosmarin
- 1 vitlöksklyfta
- olivolja
- smör
Sockerstekt vitkål
- 0,5 vitkålshuvud
- 5 små schalottenlökar
Dillsky
- 0,5 gul lök
- 0,5 l kalvfond
- maizena om du använder köpt fond
- 1 morot
- 0,25 stor rotselleri
- 3 lagerblad
- 1 stor knippa dill
- 1,5 tsk ättika (efter smak)
- 1 tsk strösocker
- 1 klyfta vitlök
- 1 kvist timjan
- 1 tsk råsocker
Tillbehör
- 16 små morötter med blast