Lammtartar med saltbakade rödbetor

    Av Mattias Wahlin

    Serveras med sotad och picklad steklök, inlagda senapsfrön, ramslöksemulsion och örter från trädgården.   Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vitt vin alternativt Champagne som håller en en tät koncentration och elegans samt friskhet. Exempelvis Charles Heidsieck Brut Resérve Multivintage.

    1. Filé: Putsa och skär i små bitar. Blanda upp med olja, salt, svartpeppar och lite av de inlagda senapsfröna.
    2. Saltbakade betor: Tvätta betorna noga, lägg dem i en ugnsform, häll på lite rapsolja och rikligt med salt. Baka på 195°C tills de är mjuka.
    3. Lök: Dela och sota lökarna. Plocka isär lamellerna. Koka ihop alla ingredienser till lagen och slå den varma lagen på löken. Låt gärna stå ett dygn.
    4. Frön: Koka senapsfrön i rikligt med vatten i ca 20 min. Häll av vattnet och skölj fröna noga. Koka ihop inläggningslagen och häll den varm på senapsfröna.
    5. Emulsion: Mixa allt utan oljan ordentligt. Tillsätt där efter lite olja i taget. Smaka av med salt och låt sedan stå i kylen så den kan sätta sig ordentligt.

    Ingredienser

    • 400 g lammfilé

    Saltbakade betor

    • 4 st små rödbetor
    • fleur de sel
    • Julita rapsolja

    Sotade steklökar

    • 4 st röd steklök
    • 1 dl björksavsvinäger
    • 2 dl vatten
    • 2 dl socker

    Inlagda senapsfrön

    • ½ dl gula senapsfrön
    • ½ dl bruna senapsfrön
    • 1 dl Chardonnayvinäger
    • 2 dl vatten
    • 2 dl socker

    Ramslöksemulsion

    • 1 ägg
    • 1 dl ramslök
    • 1 msk dijonsenap
    • 1 tsk Chardonnayvinäger
    • 3 dl rapsolja x-mild

    Garnering

    • kirskål och spansk körvel