Mazarinkaka med vaniljkräm

    Av Daniel Roos

    En typisk konditorklassiker är mazarinkakan. Min variant passar minst lika bra till eftermiddagsfikan som efter maten. Det är en oerhört enkel kaka att lyckas med. Vaniljkrämen passar också bra som fyllning i klassiska bullar.

     

    Mazarinbotten

    1. Blanda mandelmassa med rumstemperat smör i en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
    2. Fyll upp smeten i en smord springform med bakplåtspapper i botten och baka i ugn på 180 grader ca 5-10 min.

     

     

    Vaniljkräm

    1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp.
    2. Vispa strösocker, äggulor och maizena. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

     

     

    Servering

    Skär mazarinkakan i 3 x 10 cm bitar. Spritsa vaniljkrämen på mazarinkakan och dekorera med färska bär.

    Ingredienser

    Mazarinbotten

    • 200 g mandelmassa
    • 125 g rumstemperat smör
    • 150 g ägg
    • 50 g mjöl

    Vaniljkräm

    • 250 g mjölk
    • 1 vaniljstång
    • 50 g strösocker
    • 100 g äggulor (1 äggula = ca 20 g)
    • 40 g maizena
    • 10 g mjukt smör

    Servering

    • färska bär