Lätthalstrad makrill med tomat, gröna jordgubbar, ramslök och hallonvinäger

    Av David Lundkvist

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vitt vin alternativt Rosé-champagne som håller en hög fruktkoncentration för att i första hand möta syra från vinäger och tomat. Exempelvis Charles Heidsieck, rosé vintage 2006 eller ett alkoholfritt förslag, äpplemust Cox Orange.

    Stycka ur ryggen på makrillfilén. Krydda med Læsøsalt och malen sanshopeppar. Skär tomaterna i tunna skivor, se till att de är tempererade vid servering. Skiva jordgubbarna och vacumförpacka med socker och baka sous vide på 38 grader i 20 minuter. Mixa hälften av ramslöken med olivolja och salt. Strimla andra hälften. Lägg tomater och jordgubbar marmorerat i botten på tallriken. Halstra makrillen i gjutjärnspanna med olivolja, avsluta med smör. Lägg fisken på och dressa sedan med olivolja, hallonvinäger och den strimlade ramslöken.

    Ingredienser

    • 4 st makrill - små
    • sanshopeppar
    • Læsøsalt
    • 160 g Green tiger tomat
    • 100 g gröna jordgubbar
    • 10 g socker
    • 50 g ramslök
    • 20 g olivolja Montfrin
    • smör
    • 5 g hallonvinäger