Lingongrillat

    Av Henrik Nordin

    Rubb, marinad och glaze med lingon som gemensam nämnare. Dessa smaksättare räcker till ca 1,5 kg kalv- och fläskkött. Dryckestips! Kombineras med fördel till ett rött vin i fruktigare stil med låg strävhet, ett vin med druvan barbera är ett bra val. Exempelvis Lavignone Rosso, Barbera d´Asti.

    1. Torr rubb: Bland samtliga ingredienser och förvara torrt och svalt.
    2. Blöt rubb: Blanda alla torra ingredienser, riv vitlök och selleri på rivjärn (Pressa ut ev. vätska och spara den till marinaden) och blanda ihop. Förvara kallt och mörkt.
    3. Marinad: Bland samtliga ingredienser och lägg köttet i marinaden.
    4. Glaze: Blandas och kör i mixer.

    Ingredienser

    Torr rubb

    • 4 msk paprikapulver
    • 2 dl frystorkade lingon, krossade (kör i mixer)
    • 3 msk vitlökspulver
    • 3 msk chilipulver
    • 1 msk malen svartpeppar
    • 1 msk krossade sellerifrön
    • 1,5 msk malen kanel
    • 1 msk timjan
    • 1 msk riven grönsakstärning
    • 1 msk salt
    • 1 tsk senapspulver

    Blöt rubb

    • 2 msk paprikapulver
    • 1 dl krossade frystorkade lingon (kör i mixer)
    • 1 msk malen kanel
    • 0,5 msk malen svartpeppar
    • 0,5 tsk senapspulver
    • 0,5 tsk salt
    • 0,5 msk riven grönsaksbuljong
    • 0,5 msk finhackad chilifrukt
    • 1 riven vitlöksklyfta
    • 1 riven selleristjälk
    • 1 msk hackad färsk timjan

    Marinad

    • 1,5 dl vatten
    • 1 dl äpplecidervinäger
    • 0,5 dl soya
    • 2 msk worcestersås
    • 1 msk mörk balsamvinäger (ev. saft från blöta rubben)
    • 3-5 msk blöt rubb

    Glaze

    • 1 dl rapsolja
    • 0,5 dl chilisås
    • 0,5 dl ketchup
    • 4 msk rårörda lingon
    • 2 msk rubb
    • 1 msk liquidsmoke