Semmelwrap

  Av Mattias Ljungberg

  Under semmelsäsongen 2014 experimenterade Mattias med att göra om semlan till en wrap. Efter en hel del provbakande kom han fram till ett godtagbart resultat. Alla som fick smaka på den nya semlan tyckte att den var underbart god, men det var blandad kritik om själva idén. Som tur var trodde Mattias på sin semmelwrap men väntade med att lansera den till mitten av januari 2015. Efter ett första inlägg på sociala medier blev responsen positiv och relativt stor, men efter ett par veckor fullkomligt exploderade det. Det skrevs artiklar som spreds som en löpeld i hela sverige och kön till Tössebageriet ringlade sig lång från morgon till kväll. Semmelwrapen kopierades och kunde köpas om i landet. En riktig succé helt enkelt.

  Rulla runda bollar av vetedeg, à 65 g (se recept på vetedeg till semla här). 
  Kavala ut bullarna lite grann, pudra över mjöl så de inte fastnar och låt dem vila i kylen i någon timma. Kavla ut bullarna till runda plattor, 25  cm i diameter och ca 1 mm tunna. Värm ugnen till 200° och grädda bröden, utan att jäsa, i ca 3 minuter, beroende på ugn. Brödet ska nästan inte få någon färg av gräddningen. Låt bröden svalna.
  Spritsa på semmelfyllning (recept på semmelfyllning hittar du här) i mitten av det runda platta brödet. Spritsa därefter på rikligt med grädde i mitten av brödet ovanpå semmelfyllningen. Vik in underkanten och därefter två av sidorna mot mitten av brödet och låt en sida vara “öppen”.
  Pudra semmelwrapen med florsocker, linda in den i önskat papper och först ihop med en bit tejp eller snöre.

  Ingredienser

  • Vetedeg till semlor

  • Semmelfyllning