Lingonparfait med lakritsmaräng och lingonkräm

    Av Christoffer Eriksson

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin som håller friska toner samt en ung krispig fruktighet. Exempelvis Massolino, Moscato d´Asti 2016.

    1. Parfait: Vispa äggula och socker och blanda ner torkade lingon. Vispa grädden och vänd ner den i äggvispet. Spritsa upp i formar och frys.
    2. Maräng: Vispa äggvita, strösocker och citronpuré hårt. Vänd sedan ner florsocker och lakritspulver. Spritsa sedan i önskad storlek på plåt och torka i ugnen på 90°C i 1 timme.
    3. Kräm: Koka upp lingon och sockerlag med Agar agar i 5 minuter, mixa och sila upp i en bunke och ställ i kyl. När den stelnat mixa igen till en härlig kräm.
    4. Servering: Lägg den frysta parfaiten på en tallrik, spritsa ut lingonkräm och garnera med maräng, rårörda lingon och azinakrasse.

    Ingredienser

    Lingonparfait

    • 4 äggulor
    • 1,25 dl strösocker
    • 2 dl torkade lingon
    • 4 dl grädde
    • 2 msk strösocker

    Lakritsmaräng

    • 25 g äggvita
    • 25 g strösocker
    • 1 msk citronpuré, Sicoly
    • 25 g florsocker
    • 5 g lakritspulver

    Lingonkräm

    • 100 g lingon
    • 20 g sockerlag
    • 1-2 g Agar agar, Sosa