Ljumna hjortron med vaniljsås

    Av Jonas Lundgren

    Jag är uppvuxen i Jämtland och ett starkt smakminne för mig är färska hjortron med vaniljsås. Det är en väldigt enkel men härlig efterrätt som jag och min familj ofta äter på sommaren. På restaurang Jonas hämtar vi många råvaror från små lokala producenter och Jämtlandshjortron finns under säsong ofta med i våra desserter. Vill ni göra denna dessert när det inte är säsong går det naturligtvis bra även med frysta hjortron. Jonas tips: Styckfrys bären på bakplåtspapper så håller de formen bättre.

    1. Ljumna hjortron: Koka upp en sockerlag och sänk värmen. Värm hjortronen i sockerlagen, ca en minut. Ställ åt sidan.
    2. Vaniljsås: Värm långsamt upp gräddmjölk i en kastrull. Skrapa ur vaniljstängerna och lägg i gräddmjölken. Hacka upp vaniljstången grovt och låt den sjuda med i några minuter. Lägg äggulorna i en kall kastrull. Vispa upp socker och äggulor pösigt och sila gräddmjölken över äggen. Låt blandningen koka upp försiktigt under konstant vispning till att den tjocknar. Red eventuellt av med lite maizena, smaka av med socker. Servera vaniljsåsen över de ljumna hjortronen.

    Ingredienser

    Ljumna hjortron

    • 500 g hjortron (färska eller frysta)
    • 1 msk socker
    • 3 msk vatten

    Vaniljsås

    • 6 äggulor
    • 6 msk socker
    • 4 dl grädde
    • 4 dl mjölk
    • 1,5 vaniljstång