Ljuvlig sparrissallad

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här ljuvliga salladen görs i två etapper över två dagar. Dag två är den redo att ätas och fungerar utmärkt om man vill ha en rätt man kan förbereda dagen innan man skall bjuda hem en trevlig gäst Bra att veta: Kombucha innehåller framförallt levande bakteriekultur men också B-vitamin, antioxidanter, organiska syror och enzymer.

    1. Börja med att skära sparris och schalottenlök i tunna skivor. Skala apelsinen och skär i mindre klyftor. Lägg sedan allt i en djup skål eller bunke. Häll över kombucha så att den fördelas över sparrisen och apelsinen och tillsätt sedan en nypa salt. Rör om ordentligt och sätt in blandningen i kylen över natten.
    2. Blötlägg mandel antingen över natten dag 1 eller på morgonen dag 2.
    3. Dag 2 är det dags att göra klart salladen. Strimla citronmeliss och finhacka chili och häll över. Blanda runt ordentligt och lägg upp på tallrik.
    4. Nu är det dags att börja med toppningen. För detta behövs en mixerstav. Mixa samman avokado, citronsaft, macapulver och vatten till en jämn smet. Placera därefter ut avokadokrämen strategiskt på tallriken.
    5. Finhacka mandel och strö över salladen och avsluta sedan med att sprida ut lite örter och ärtskott på toppen.
    6. Servera genast och avnjut med en god vän eller en käraste. En underbar försommarrätt.

    Ingredienser

    Ljuvlig sparrissallad

    • 2,5 st vita sparrisar
    • 2 st lila sparrisar (går även bra med grön eller vit)
    • 2,5 st gröna sparrisar
    • 1 kruka citronmeliss
    • 1,5 dl Kombucha
    • 1 st chili
    • 1,5 st schalottenlökar
    • 1 st apelsin
    • 1 nypor flingsalt

    Topping

    • 1 st avokado
    • 0,25 st citron (saften)
    • 1 tsk macapulver
    • 2 msk vatten
    • 1 dl mandel (blötlagd 6 timmar)
    • ärtskott