Löjrom med lök

    Av Andreas Askling

    Serveras med krispig potatis, citrontapioka och smetana.

    1. Krispig potatis: Krama ur all vätska ur potatisen, blanda kort med äggstanning, pressa i bleck och täck med plastfilm, baka tills den stannat och kyl ner, skär i kuber och fritera gyllenbrun strax innan servering.
    2. Lökringar: Panera lökringarna i mjöl, ägg och panko. Fritera gyllengula strax innan servering.
    3. Picklad lök: Skala och dela steklökarna på längden. Slå varm 1-2-3 lag över. Låt svalna. Förvara löken i kyl.
    4. Crème på purjolök: Skiva och koka purjolöken mjuk. Mixa med spenat och crème fraiche.
    5. Citrontapioka: Koka upp en stor kastrull med mycket vatten. Häll i tapiokan i vattnet när det stormkokar. Koka samtidigt upp övriga ingredienser till citronlagen vid sidan av. Sila citronlagen och låt svalna något. När tapiokan är helt genomskinlig silas den av och läggs ner i citronlagen, kyl ner och låt ligga över natten.

    Ingredienser

    • 120 gram svensk löjrom
    • 2 dl smetana
    • krasseblad
    • plockad dill, krondillsblommor

    Krispig potatis

    • riven potatis
    • äggstanning
    • salt och peppar

    Lökringar

    • schalottenlök skivad i fina ringar
    • ägg
    • mjöl
    • panko

    Picklad lök

    • steklökar
    • 1-2-3 lag

    Crème på purjolök

    • 1 st purjolök
    • 50 g spenat
    • 2 msk crème fraiche

    Citrontapioka

    • 60 g tapiokapärlor
    • zest från 2 citroner
    • juice från 4 citroner
    • 2 dl socker
    • 1,5 dl vatten
    • 1 tsk saffran