Vit chokladglass med hallon och mörk lakritstryffel

    Av Matlagerskan

    Härliga små glasspinnar som passar både vuxna och barn! Tydlig smak av vit choklad som får friska toner av hallon och en intressant twist i form av små läckra lakritstryfflar.

    1. Koka upp grädden, låt svala något och rör sedan ner chokladen. Rör ner smöret samt salt och lakritspulver. Ställ i kylen ca 2 timmar. Rulla små ovala tryfflar.
    2. Vispa grädden med vaniljen. Smält chokladen, låt svalna något och rör sedan snabbt ner ägget. Vänd ner ägg- och chokladsmeten i grädden och rör helt slät.
      Lägg en tryffel och några hallon i varje glassform och fyll sedan upp med glass. Slå lätt på formen så att alla ev. luftbubblor i glassen försvinner. Frys minst 4 timmar innan servering.
    3. Till servering:
      Maräng: Vispa en äggvita med 0,75 dl socker över vattenbad tills sockret helt lösts upp. Vispa sedan med elvisp till fast konsistens. Spritsa på glassen och bränn av med gasolbrännare.
      Choklad: Smält choklad och ringla över glassen, dekorera med t.ex. hackade nötter och dulceykulor.

    Ingredienser

    Tryfflar

    • 100 g Valrhona Caraibe 66%
    • 0,75 dl grädde
    • 1 msk smör
    • 1 krm salt
    • 2 tsk lakritspulver

    Glass

    • 2 dl vispgrädde
    • 150 g Valrohna Ivoire 35%
    • 1 ägg
    • 0,5 vaniljstång – urskrapad
    • 2 dl hallon