Macarons– med smak av äpple (FIKA)

    Av Sosa

    Äpple-jam

    1. Blanda strösockret med pektinet.
    2. Värm äpplepurén och äpplepastan till 40 ºC, strö i pektinsockret under omrörning.
    3. Koka till 103 ºC, tag kastrullen från värmen och rör i citronpurén.
    4. Häll upp i en form, plasta och kyl.
    5. Spritsa som fyllning i macaronerna.

    Macaron

    steg 1 – mandeldeg

    1. Blanda florsocker och mandelmjöl i en bunke.
    2. Rör ihop vatten, albumin och färg.
    3. Blanda båda delarna till en homogen grön massa.

    steg 2 – sockerlag

    1. Rör ihop socker och vatten i en kastrull och koka till 118 ºC.

    steg 3 – maräng

    1. Under tiden sockerlagen kokar upp, vispa 15 g albumin och 175 g vatten till maräng.
    2. När sockerlagen är 118ºC, häll sockerlagen i en tunn stråle i marängen under vispning. Vispa på medelhastighet till en stabil italiensk maräng.
    3. Blanda den italienska marängen i omgångar med mandeldegen till jämn macronsmet. Fyll smeten i spritspåsar och spritsa små macroner på silikonmatta. Låt macronerna vila i rumstemperatur ca 20 minuter.
    4. Grädda i 8-10 minuter på 155 ºC.

    Ingredienser

    Äpple-jam

    • 300 g strösocker
    • 22 g pektin NH
    • 950 g äpplepuré, Sicoly
    • 50 g grön äppelpasta, Sosa
    • 20 g citronpuré, Sicoly

    Macaron, steg 1– mandeldeg

    • 500 g florsocker
    • 500 g mandemjöl
    • 170 g vatten
    • 15 g albumin, Sosa
    • 0,3 g grön färgpulver, Sosa

    Macaron, steg 2– sockerlag

    • 550 g strösocker
    • 220 g vatten

    Macaron, steg 3– maräng

    • 15 g albumin
    • 175 g vatten