Malmhattan Falafel

    Av Frida Nilsson

    1. Falafel: Blötlägg kikärterna över natten och skölj sedan. Mixa kikärterna okokta tillsammans med kryddorna. Forma falafelsmeten och fritera på 170°C i fritösen i ca 2-3 minuter.
    2. Svart vitlöksdressing: Mixa samman alla ingredienser utom matoljan. Droppa i matoljan lite i taget, tills den emulgerat slå då i resterande mängd. Smaka av.

    Ingredienser

    Falafel

    • 3 dl kikärtor
    • 2 klyftor vitlök
    • ½ lök
    • 1 dl hackad koriander
    • ½ dl hackad persilja
    • 1½ msk vetemjöl
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk bakpulver
    • 2 msk vatten
    • 1 tsk spiskummin
    • 1 tsk cayennepeppar

    Svart vitlöksdressing

    • 10 klyftor fermenterad vitlök
    • 3 st ekoäggulor
    • 2 msk Champagnevinäger
    • 1 msk dijonsenap
    • 6 dl matolja
    • 1 krm spiskummin
    • 1 krm rökt chilipulver
    • 1 krm salt

    Garnityr

    • vattenmelon
    • tahini
    • fårost
    • mynta
    • persiljeskott
    • pitabröd