Marängsviss

    Av Daniel Lindeberg

    1. Marängbotten: Vispa äggvitan med salt, tillsätt strösocker pö om pö. Vänd i florsocker och zest med en slickepott. Spritsa en bas på 12 cm i diameter och spritsa en ring som kant ovanpå. Baka på 150°C i ca 25 min. Låt svalna på galler.
    2. Mandarion “Confit”: Värm puré och glykos. Blanda socker och pektin och tillsätt vid 40°C. Koka upp och kyl. Mixa och lägg i sprits.
    3. Vanilj Chantilly: Blanda allt och låt stå över natten i kylen. Tillsätt 50 g strösocker. Vispa som lösvispad grädde.
    4. Banan- & chokladkräm: Koka upp mjölk och grädde. Vispa gula, socker och maizena luftigt i Kitchen Aid. Tillsätt äggblandningen i den varma mjölken. Vispa kontinuerligt och koka upp. Sila igenom chinoise. Tillsätt en 1/3 av krämen i chokladen och rör till en ganache. Tillsätt 2 st bananer och mixa med stavmixer och tillsätt resterande 2/3 av krämen. Kyl över natten.

    Ingredienser

    Marängbotten

    • 440 g äggvita
    • 440 g socker
    • 400 g florsocker
    • 2 st små mandariner/clementiner, zest
    • nypa salt

    Mandarin "Confit"

    • 500 g mandarinpuré, Sicoly
    • 85 g glykos, Sosa
    • 65 g socker
    • 17 g NH Pektin, Sosa

    Vanilj Chantilly

    • 1000 g grädde 36%
    • 1 st vanilj Tahiti
    • 1 st zest av mandarin

    Choklad & Banankräm

    • 1100 g mjölk
    • 250 g grädde 36%
    • 150 g socker
    • 50 g maizena
    • 200 g äggula
    • 425 g Guanaja 70%, Valrhona, smält chokladen till 45°C
    • 2 st övermogna bananer

    Övrigt

    • Skivade bananer, penslade med Sosa Antioxidant eller inlagda i en light karamellag
    • Crispy banan, Sosa
    • mandarinklyftor
    • tunna chokladdekorer, brutna bitar