Marsipan-bounties
- Blötlägg sultanrussin i vatten ca 3 timmar. De skall bli mjuka och svälla upp. Mixa mandel i en blender /kannmixer till ett grovt mandelmjöl och ställ åt sidan.
- Häll av sultanrussinen och mixa i matberedare tillsammans med spenat, vatten och agavesirap. När innehållet i matberedaren fått en grön, jämn färg är det dags att tillsätta mandelmjöl, fruktköttet av 1/2 lime, cashewmjöl och chiafrön. Kör samman ingredienserna i matberedare några minuter så att smeten blir så homogen som möjligt. Häll över i en bunke och ställ in i kylen ca 5-6 timmar.
- Mixa mandelspån i en matberedare tills de smulas och blir tunna och häll över i en bunke. Strö ut mandelspån på ett smörpapper du lagt på en ugnsplåt. Du kan göra detta genom att lägga ut mindre mattor av mandelspån (1 dm x 2 cm). Värm ugnen till 40°C (om din ugn inte har så låga temperaturangivelser använder du lägst värme och minskar tiden något).
- När marsipanfyllningen satt sig och stelnat lite är det dags att ta ut bunken ur kylen och forma marsipanen till mindre avlånga skapelser. Detta kan man antingen göra för hand eller med hjälp av två stekspadar för att karva ut en fin rektangulär form. Placera marsipanbitarna på mandelspånen, pressa de lätt mot ugnsplåten.
- Ställ in plåten i ugnen (varmluftsugn eller torkugn) och grädda i ca 3 timmar. Har du inte en varmlufts- eller torkugn kan du hoppa över detta moment. Tiden i ugnen gör att marsipanen blir fastare men de fungerar också bra som de är.
- Låt marsipanen svalna i kyl.
Chokladöverdrag
- Börja med att mixa kakaonibs i en blender eller en kryddkvarn till dess de är helt pulveriserade. Värm därefter upp kokosolja till ca 40°C i en kastrull på låg värme. Tillsätt därefter oljan i blendern tillsammans med kakaomjölet, kakaopulver, lucumapulver och agavesirap och mixa i ca 30 sekunder. Vi skall nu ha fått en lite grövre ”chokladsås” som vi ska hälla över vår marsipanfyllning.
- Täck marsipanskapelserna med chokladsåsen med hjälp av en sked. Ett tips är att göra färdigt marsipan bountysen i omgångar då det är många moment i denna fas. När chokladen är på marsipanen, strö på mandelspån och dekorera med fyra mandlar per bounty.
- Låt våra skapelser stelna i kyla ca 5 timmar. De är därefter klara att avnjutas. Dessa marsipan-bountys håller ca 1 vecka i kylskåp. Servera gärna kylskåpskalla hemma till kalaset, kaffet eller efter middagen.
Ingredienser
Fyllning
- 4 dl mandel
- 2 dl sultanrussin (blötlagda ca 3 timmar)
- 70 g spenat
- 2 dl vatten
- 2 msk agavesirap eller honung
- 2 dl mandelspån
- 1 dl cashewmjöl
- 0,5 msk chiafrön
- 0,5 lime
Chokladöverdrag
- 2 dl kakaonibs
- 1,5 dl kokosolja
- 0,5 dl kakaopulver
- 1 tsk lucumapulver
- 0,25 dl agavesirap eller honung
Topping
- 60 st mandlar
- 1,5 dl mandelspån