Marulksschnitzel med klar potatissallad

    Av Stefan Karlsson

    Efter en lång dag i skidbacken är det många som njuter av en klassisk Wienerschnitzel på kalvfilé i Österrike. Här har jag hämtat inspiration och applicerat det på en av mina favoritfiskar – marulken. En fisk med skräckinjagande uppsyn, men en av de bästa matfiskarna som finns att få tag på, i synnerhet när man vill steka eller grilla fisk. De kända tillbehören från Wienerschnitzeln; kapris, ansjovis och citron finns med som smaksättare i potatissalladen. Servera och väck semesterminnen från Alperna till liv. Karlssons tips: Var försiktig så att du inte steker fisken för länge för då förlorar den sin spänst och kan kännas på gränsen till seg.

    1. Schnitzel: Putsa hinnan från marulken och skär i centimetertjocka skivor. Krydda fisken med citronolja, vitpeppar från kvarn och flingsalt. Låt fisken stå ca 10 minuter. Dubbelpanera fisken med mjöl, vispat ägg och osötat ströbröd. Tillsätt några droppar vatten, vitpeppar och salt i äggen, när du vispar upp dem. Stek 2 minuter på varje sida i varm stekpanna med olja och smör. Krydda med salt och vitpeppar.
    2. Klar Potatissallad: Skär rå potatis i halvcentimetertjocka skivor, låt skalet vara kvar. Sjud tills de är genomkokta. Ta bort det innersta på löken och skär ytterlagren i tunna ”båtar” och lägg i en bunke. Skiva selleri och det vita på vårlöken fint och vänd ned. Krydda med salt, socker och nymalen vitpeppar. Häll över olivolja, citronolja och vitvinsvinäger. Låt dra under tiden potatisen kokar klart. Häll ansjovisspad efter smak i potatissalladen tillsammans med hackade ansjovisfiléer. Häll av potatisarna och låt ånga av. Vänd ned den varma potatisen i salladen. Smaka av med salt, vitpeppar, citronolja och vinäger. Vänd ned senapen. Låt potatissalladen svalna i kylskåp. Skär ned det gröna från vårlöken fint tillsammans med dillen och blanda i innan servering.
    3. Servering: Servera med klyftad citron.

    Ingredienser

    Marulksschnitzel

    • 700 g marulksfilé
    • 2 ägg
    • vetemjöl
    • ströbröd
    • smör till stekning

    Klar Potatissallad

    • 800 g små delikatesspotatisar med tvättat skal
    • 1 gul lök
    • 8 st små vårlökar
    • 3 stänger blekselleri
    • 1 knippe färsk dill
    • 1,5 msk dijonsenap
    • 125 g Grebbestads ansjovisfiléer
    • 2 msk kapris
    • smör
    • matolja
    • citronolja
    • vitvinsvinäger
    • vitpeppar i kvarn
    • salt