Råstekt hummer med hummersoppa

    Av Daniel Räms

    Denna hummersoppa blev min andra förrätt baserad på råvarukorgen 2012. Har du hummerfond i frysen är halva jobbet redan gjort. Det går naturligtvis också att utgå från räkfond elelr skaldjursfond. Hummer är en dyr råvara, och vill du förenkla soppan går det utmärkt att ersätta också den råstekta hummern kan ersättas med sockerstekt lax, krabba, eller liknande. Daniel tipsar: Om du har hummerfond i frysen är soppan också god med bara grönsaker eller ersätt halstrad hummer med räkor, krabba, kungskrabba eller annat rött skaldjur.

    1. Klyv hummerns huvud med en vass kniv. Råskala och ta bort stjärt och klor. Fräs skal och skrov från hummer i olja med lök, fänkål, vitlök. Låt skalen svettas och tillsätt tomatpuré. Låt fräsa någon minut och tillsätt vin, vatten. Låt koka upp. Smaka av fonden med vinäger och salt. Sila av och tillsätt grädde och låt sjuda någon minut. Mixa soppan i kannmixer. Smaka av med vinäger och smör, mixa.
    2. Råskala hummerstjärtarna och trä upp på pinnar så håller de formen när man steker dem. Salta hummern och stek i olja någon minut på varje sida. Tillsätt smör och strimlad ingefära. Ös hummern med smöret. Hummer blir klar snabbt så var försiktig med stektiden.
    3. Skiva äpple tunt, hyvla blomkål och fänkål. Förbered blomsterkrasse eller andra örter för garnityr. Lättblanchera spetskål i saltat vatten, skär i mindre bitar. Fräs spetskål, fänkål och blomkål i en klick smör. Vänd med örter, äpple, flingsalt. Lägg i botten av tallriken och häll över den varma soppan.

    Ingredienser

    Hummersoppa

    • 2 humrar (skalet av) Kan ersättas med andra skaldjur.
    • 1 dl vittvin
    • 0.5 fänkål
    • 0.5 gul lök
    • 2 klyftor vitlök
    • 1 msk tomatpuré
    • 3 dl grädde
    • 2 dl vatten
    • champangevinäger

    Råstekt hummer

    • 2 färsk hummer (stjärt och klor) Kan ersättas med fisk el skaldjur.
    • 1 msk ingefära gari
    • olja
    • smör

    Kål och grönsaker

    • 4 blad spetskål
    • 3 buketter blomkål
    • 0.5 fänkål
    • 0.5 Rött äpple