Melongazpacho

    Av Viktor Ingemarsson

    Denna rätt fungerar som en underbar förrätt för fyra personer. En skön röd, uppfriskande soppa med en fyllig kräm på toppen som alltid skapar en smakexplosion av friska smaker i munnen. En bra start på en underbar middag med andra ord. För att laga den här rätten behövs en blender/kannmixer. Bra att veta: Vattenmelon innehåller vitamin A och C.

    Kräm

    1. Krämen görs i två omgångar så att den inte skär sig. Börja med att mixa samman avokado, 1/3 dl av äpple, rapsolja, äppelcidervinäger, sharonfrukt och salt till en homogen blandning. Häll över i en separat bunke.
    2. Finhacka resten av äpplet och broccolistjälken. Blanda ned i krämen tillsammans med chia- och linfrön. Hacka gräslök och zucchini och addera till blandningen. Rör om och ställ in i kylen i ca 1 timme. När den väl stått till sig i kyla kan du smaka upp ytterligare med flingsaltet.

    Gazpacho

    1. Dags att börja med själva gazpachon. Finhacka schalottenlök och chili och skär vattenmelon, körsbärstomater och gurka i mindre bitar. Mixa allt i blender och häll på olja. Mixa samman tills en jämn grön färg uppträder.

    Servering

    1. Själv föredrar jag att servera den här rätten i en djup tallrik. Häll upp gazpachon och placera därefter ut en rejäl klick av krämen på toppen av soppan eller vid sidan på tallrikskanten.
    2. Har du grönsaker kvar kan du använda dig av dessa att dekorera med. Placera ut ärtskotten strategiskt på tallriken. Ta fram lite olja och droppa över soppan med en sked. Vrid några varv med pepparkvarnen och servera.

    Ingredienser

    Gazpacho

    • 700 g vattenmelon
    • 0,5 st schalottenlök
    • 250 g körsbärstomater
    • 0,5 dl rapsolja
    • 2 dl gurka
    • 1 tsk chili

    Kräm

    • 0,25 dl avokado
    • 0,5 st sharonfrukt
    • 1 msk äppelcidervinäger
    • 1 msk chiafrön
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk flingsalt
    • 1,5 dl gräslök
    • 1,5 st rött äpple (finhackat)
    • 1 msk linfrön
    • 0,5 dl broccolistjälk (finhackad)
    • 1 dl zucchini
    • 2 msk rapsolja

    Dekor

    • 4 st ärtskott
    • 4 krm svartpeppar
    • 4 st minimorötter
    • 4 tsk rapsolja