Mirinmarinerad lax

    Av Frida Ronge

    På julbordet har vi oftast lax, gravad eller rökt, klassiskt smaksatt med dill och gravlaxsås. Min japanska tolkning blir ett friskt avbrott och kanske din favorit på kommande julbord. Du behöver börja med laxen dagen före servering så att den får dra i marinad ca ett dygn före servering. Fråga alltid din fiskhandlare om var laxen är fångad, är den odlad behöver den inte frysas innan.

    1. Skär laxen i delar á 125 g per bit.
    2. Riv apelsinskalet på ett zestjärn eller ett rivjärn, var försiktigt så det vita från apelsinen inte kommer med, det ger en besk smak. Skär sedan ut apelsinfiléer och dela varje filé i fyra delar. Dela stjärnanisen i fyra delar och knäck kanelstången på hälften. Blanda, mirin, soja och sesamolja i en bunke. Tillsätt apelsinskal, stjärnanis och kanel.
    3. Koka upp ca 2 liter vatten i en kastrull, sänk värmen något så att det inte stormkokar. Doppa laxbitarna i vattnet i sex sekunder. Ta upp med en hålslev och lägg dem i soja och mirinmarinaden, se till att bitarna är helt täckta av marinaden. Låt dra i kylskåpet ett dygn.
    4. Hyvla rättikan i strimlor på en mandolin eller i tunna remsor med hjälp av en skalare. Strimla därefter remsorna i tunna skivor (julienne). Spola rättikan i 5 min under kallt vatten och placera sedan den vattentäckta rättikan i kylskåpet i någon timma så att den blir ordentligt krispig.
    5. Skala och skär gurkan i fyra delar, ta bort kärnhuset. Skär sedan gurkan i 0,5 cm stora fyrkanter (brunoise). Finstrimla salladslöken.
    6. Efter 24 timmar, ta upp laxen ur marinaden och skär i 0,5 cm tjocka skivor mot laxens lameller. Häll av vattnet från rättikan och placera på ett fat. Lägg på gurka, laxskivor, laxrom, apelsinbitar, rostade sesamfrön och salladslök.
    7. Avsluta med örter som garnityr. Servera gärna med soja i en skål bredvid att doppa laxbitarna i.

    Ingredienser

    Mirinmarinerad lax

    • 500 g benfri laxrygg
    • 1 apelsin
    • 1 stjärnanis
    • 1 kanelstång
    • 3 dl soja
    • 3 dl mirin
    • 1 msk sesamolja
    • 300 g rättika
    • 1 gurka
    • 50 g laxrom
    • 1 knippe salladslök
    • 1 ask örter t.ex. ärtskott, vattenkrasse, mangoldskott
    • 50 sesamfrön