Pannacotta med vit choklad, tonkaböna och jordgubbssås

    Av Werners Gourmetservice

    En sammetslen pannacotta med vit choklad och tonkaböna. Tonka används likt vaniljstång genom infusion eller riven, som i detta receptet.

    Pannacotta

    1. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten.
    2. Koka upp mjölk och grädde med riven tonkaböna. Plasta, låt stå och dra ca 30 minuter. Sila och smält gelatinet i vätskan.
    3. Smält chokladen försiktigt i en mikrovågsugn. Häll den ljumna vätskan i omgångar överchokladen och mixa med stavmixer till en slät och elastisk emulsion.
    4. När vätskan börjar att stelna, rör om och häll upp i portionsformar. Kyl, gärna över natt.
    5. Servera med färska jordgubbar och jordgubbssås.

    Jordgubbssås

    1. Spara några jordgubbar till garnering. Skär resten i mindre bitar.
    2. Koka upp vatten och strösocker till en sockerlag. Mixa sockerlagen med jordgubbsbitarna.
    3. Smaksätt med fint rivet citronskal.

    Ingredienser

    Pannacotta

    • 2 blad gelatin
    • 200 g mjölk 3 % (2 dl)
    • 300 g grädde 40 % (3 dl)
    • ½ tonkaböna
    • 175 g Valrhona Ivoire 35 % alt. Valrhona Waina 35 %

    Jordgubbssås

    • 130 g jordgubbar
    • 200 g vatten
    • 25 g strösocker
    • rivet citronskal av 1 citron