Mjuk lakritsnougat

    Av Werners Gourmetservice

    Kristins version av en “snusklubba”. Seg, salt och lite crunchy från mandlarna.

    1. Värm ugnen till 150grader
    2. Rosta mandlarna tills att de får en gyllenbrun färg, ca 15 min
    3. I en lite mindre kastrull kokar du försiktigt första mängden socker, honung, glykos och vatten tills att massan blivit 150 grader
    4. Under tiden vispar du i en matberedare äggvitorna till vitt skum och tillsätt försiktigt den andra delen av socker så att det blir en fin maräng
    5. När marängen är gjord och sockerlagen nått 150 grader häller du i sockerlagen med en tunn stråle i marängen. Låt sedan maskinen gå på lägsta hastighet tills att bunken känns ljummen på utsidan när du lägger händerna på den.
    6. Byt sedan ut vispen mot en vinge och blanda i mandlarna och sist lakritspulvret så att det får halvblanda sig lite. Ta lite olja på en slickepottför att få ut massan ur bunken
    7. Välj ut valfri form och lägg i ett bakplåtspapper i. Pudra ett ganska rejält lager med florsocker på bakplåtspappret och lägg i massan. Låt den vila över natten i rumstemperatur och skär sedan upp den i bitar.

    Ingredienser

    • 200 g skalad mandlar
    • 2,75 dl socker
    • 1,5 dl Acaciahonung
    • 0,5 dl glykos
    • 1 dl vatten
    • 2 äggvitor
    • 0,5 dl strösocker
    • 3 msk lakritspulver med salmiak (Eller efter smak)
    • Florsocker till formen