Mousse chocolat et son craquant de nougatine

    Av David Fernandes

    1. Crème: Blanda allt i en kastrull på spisen. Värm upp mjölk, socker och vanilj. Vispa ihop socker och maizena i en bunke och lägg till äggula. Vispa i 50 g ljummen mjölkblandning och rör till en slät smet. När mjölkblandningen kokar, häll hälften i socker-maizena smeten och blanda, häll tillbaka i kastrullen. Koka upp och rör till det blir tjockt. När den första bubblan kommer är det färdigt.
    2. Nougatine: Låt socker och vatten koka tills det blir karamelliserat. Lägg i mandeln. Låt svalna och hacka/hyvla för att lägga i moussen. Spara en del till dekoration.
    3. Mousse: Smält chokladen. När din crème pâtissière har svalnat, blanda den med den smälta chokladen. Vispa upp grädden löst och blanda ner i smeten. Lägg i 200 g hackad nougatine. Häll i formar och ställ i frys.
    4. Miroir Koka upp mjölk och grädde. Ta bort från värmen och blanda ner Absolu Cristal. Rör om tills det blir en glansig yta. Häll allt över chokladen.

    Ingredienser

    Crème pâtissière

    • 500 g mjölk
    • 50 g socker
    • 1/2 vaniljstång
    • 50 g socker
    • 50 g maizena
    • 50 g äggula

    Nougatine

    • 250 g socker
    • 100 g vatten
    • 100 g mandel (hackad eller hyvlad)

    Mousse

    • 200 g Tropilia 70%, Valrhona
    • 150 g crème pâtissière
    • 500 g vispgrädde

    Miroir

    • 500 g mjölk
    • 500 g grädde
    • 300 g Absolu Cristal, Valrhona
    • 900 g Guanaja 70 %, Valrhona