Mousse på trädgårdssyra med röda bär och gårdsmjölk

    Av Billal Andersson

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett sött vin som är friskt, fruktigt och blommigt i stilen. Exempelvis Massolino Moscato d’Asti.

    1. Hallonkräm: Mixa ihop ingredienserna. Koka upp och låt svälla, kyl och mixa igen.
    2. Mousse: Mixa trädgårdssyra och yoghurt. Värm på en liten del av yoghurten, rör i och smält de blötlagda gelatinbladen. Blanda med den resterande ”yoghurtmixen”. Vänd i den italienska marängen och därefter lättvispad grädde. Gjut i form!
    3. Vaniljkräm: Rör ihop allt utom äggulan i en kastrull. Koka upp, dra sedan kastrullen åt sidan och montera i äggulan. Värm tills den första bubblan syns. Kyl med vaniljstången kvar i!
    4. Havre: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka, mixa och bred ut på silpat. Torka 120°C ca 30 min.
    5. Skum: Värm upp lite mjölk och sockret. Vänd i blötlagda gelatinblad och blanda med resterande mjölk. Kyl i sifon med 2 st patroner. Skaka!
    6. Gelé: Mixa ihop alla ingredienser förutom gelatinet. Koka upp under omrörning, tillsätt gelatinet. Sila och kyl.
    7. Sås: Koka upp och låt stå och dra. Passera genom chinoise. Kyl! Garnera med färska och torkade bär samt ängssyra.

    Ingredienser

    Hallonkräm

    • 120 g hallon
    • 20 g socker
    • 1,6 g Agar-agar, Sosa

    Mousse

    • 100 g trädgårdssyra
    • 100 g turkisk yoghurt
    • 1,5 st gelatinblad, Sosa
    • 200 g italiensk maräng
    • 150 g lättvispad grädde

    Vaniljkräm

    • 2 dl grädde
    • 1 st vaniljstång, ekologisk Bourbon
    • 50 g socker
    • 20 g maizena
    • 80 g äggula

    Torkad havre

    • 1 dl vatten
    • 1 dl rostad havre
    • 50 g socker
    • 1 tsk salt

    Skum på gårdsmjölk

    • 1 lit ekologisk gårdsmjölk
    • 2 msk socker
    • 5 st gelatinblad, Sosa

    Bärgelé

    • 150 g juice från röda bär
    • 1 msk citronjuice
    • 20 g socker
    • 0,3 g Agar-agar, Sosa
    • 1,5 st gelatinblad, blötlagt, Sosa

    Jordgubbssås

    • 100 g krossade, silade jordgubbar
    • 40 g socker
    • 1 st vaniljstång
    • 10 g Champagnevinäger