Mussel Misosoppa

    Av Frida Ronge

    I det japanska köket kan man stöta på misosoppa som tillbehör, förrätt eller med nudlar lagda i soppan. Min variant är en trevlig förrätt där vi plockar upp det nordiska genom musslorna som också ger soppan en härlig smak. Miso är jästa (fermenterade) sojabönor som finns i många olika varianter i Japan beroende på hur lång tid de jästs och vilket sädesslag den innehåller utöver soja. Botanisera i en asiatisk butik så hittar du både alger, bonitoflingor och flera sorters miso.   Frida tipsar: Variera misosoppan med tofu, skaldjur eller liknande. Ingredienser är beräknade som en förrätt/mellanrätt.

    1. Rensa och putsa musslorna från eventuell ”skägg”. Lägg musslorna i kallt vatten i ca en timma så att musslorna får rensa bort eventuella sandkorn.
    2. Värm vatten till ca 80 grader, tillsätt konbualg och bonito flakes. Varmhåll i ca 20 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt misopasta och dashimotopulver, låt dra i ca 10 minuter. Sila buljongen.
    3. Hacka och fräs schalottenlök och vitlök i en stor kastrull med olivolja. Lägg i musslorna, rör om och sätt på locket. Rör om efter ca en minut, salta lätt och häll över saken. Musslorna öppnar sig efter ca 3-4 minuter. Släng de som inte öppnat sig.
    4. Finhacka vårlök, blötlägg wakamealgerna och rosta sesamfrön lätt i en torr stekpanna. Sila av musselbuljongen och smaksätt misosoppan med denna. Plocka musslorna, spara några till dekor, och lägg köttet i botten på en djup skål tillsammans med wakamealger och sesamfrön. Ställ några musslor med skalet kvar i skålen.
    5. Häll gärna över musselmisosoppan i en kanna och låt dina gäster själva hälla över musslorna.

    Ingredienser

    Mussel misosoppa

    • 1 l vatten
    • 1 dl bonitoflakes
    • 10 cm konbu alg
    • 1 stor banan schalottenlök
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1 dl sake
    • 1 nät blåmusslor och / eller hjärtmusslor (totalt ca 200 g musselkött)
    • salt
    • 1 tsk dashimoto
    • 1 knippe vårlök
    • 1 msk rostade sesamfrön
    • 1 msk wakamealger
    • 1 dl vit mild misopasta
    • olivolja