- Rensa och putsa musslorna från eventuell ”skägg”. Lägg musslorna i kallt vatten i ca en timma så att musslorna får rensa bort eventuella sandkorn.
- Värm vatten till ca 80 grader, tillsätt konbualg och bonito flakes. Varmhåll i ca 20 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt misopasta och dashimotopulver, låt dra i ca 10 minuter. Sila buljongen.
- Hacka och fräs schalottenlök och vitlök i en stor kastrull med olivolja. Lägg i musslorna, rör om och sätt på locket. Rör om efter ca en minut, salta lätt och häll över saken. Musslorna öppnar sig efter ca 3-4 minuter. Släng de som inte öppnat sig.
- Finhacka vårlök, blötlägg wakamealgerna och rosta sesamfrön lätt i en torr stekpanna. Sila av musselbuljongen och smaksätt misosoppan med denna. Plocka musslorna, spara några till dekor, och lägg köttet i botten på en djup skål tillsammans med wakamealger och sesamfrön. Ställ några musslor med skalet kvar i skålen.
- Häll gärna över musselmisosoppan i en kanna och låt dina gäster själva hälla över musslorna.
Ingredienser
Mussel misosoppa
- 1 l vatten
- 1 dl bonitoflakes
- 10 cm konbu alg
- 1 stor banan schalottenlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl sake
- 1 nät blåmusslor och / eller hjärtmusslor (totalt ca 200 g musselkött)
- salt
- 1 tsk dashimoto
- 1 knippe vårlök
- 1 msk rostade sesamfrön
- 1 msk wakamealger
- 1 dl vit mild misopasta
- olivolja