Mustig högrevschili med smak av kamotpeppar och mörk Valrhonachoklad

    Av Matlagerskan

    Serveras med majsbröd med cheddar och jalapeño samt syrligt avokadomos. En härlig chili som får puttra i flera timmar och som smakar himmelsk! Eftersmaken bjuder på fina toner av Valrhonachoklad, och med ett glas gott vin till tar ni fredagstacosen till helt nya höjder. Dryckestips: Côtes du Rhône, Domaine Pierre Usseglio & Fils Intensiv och rik med toner av både röda och mörka bär, såsom biggarå, plommon och hallon. Även toner av lakritsrot och mineral kommer fram. Smaken är härligt intensiv med tät frukt, rik struktur men mjuka integrerade tanniner samt en fruktdriven lång eftersmak. Artnr. 72558 Pris: 159:- Äppelmust Cuvée Oktober Artnr. 55120 Pris: 40:-

    1. Tärna upp köttet (ca 2×2 cm), hacka löken och vitlöken. Strimla bacon och fräs allt detta i en het, stor gryta (gärna gjutjärn). Slå på ölet när allt fått färg. Lägg korianderfrön, spiskumminfrön och kamotpepparkorn i en mortel och mortla till fint pulver. Tillsätt alla kryddor samt salt och socker. Rör om och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 6 timmar. Lägg i chokladen efter 4 timmar. Köttet skall falla sönder då chilin är klar.
    2. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna något och vispa sedan ihop med socker och ägg. Rör ner filmjölken. Blanda vetemjöl, majsmjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt chili, salt samt cheddar och jalapeño. Smöra en form på ca 20×20 cm och ”bröa” med majsmjöl. Häll i smeten och grädda ca 40 min.
    3. Mosa avokadon med juice från limen, hacka ner koriandern och smaka av med lite salt. Moset ska främst vara syrligt och fräscht för att balansera mustighet och hetta i chilin.
    4. Servera med färska grönsaker, oliver, picklad lök och annat gott!Lycka till!

    Ingredienser

    Högrevschili

    • 900 g svensk högrev
    • 2 st gula lökar
    • 5 vitlöksklyftor
    • 1 pkt bacon
    • 0,5 l mörk öl t.ex. porter
    • 1 tsk chili espelette
    • 1 msk oregano
    • 1,5 msk rökt paprikapulver
    • 0,5 msk cassonade råsocker
    • 0,5 msk salt
    • 0,5 tsk korianderfrön
    • 0,5 tsk spiskumminfrön
    • 0,5 tsk kamotpeppar
    • 50 g Valrhona Araguani 72 %

    Majsbröd med cheddar och jalapeño

    • 100 g smör
    • 0,5 dl cassonade råsocker
    • 2 ägg
    • 2,5 dl filmjölk
    • 2,5 dl vetemjöl
    • 2,5 dl fint majsmjöl
    • 1 tsk salt
    • 1 nypa chili Espelette
    • 1 dl riven cheddar ost
    • 2 msk hackad inlagd jalapeño
    • 1 tsk bakpulver

    Avokadomos

    • 2 st mogna avokado
    • 1 lime
    • några kvistar färsk koriander
    • salt