- Tärna upp köttet (ca 2×2 cm), hacka löken och vitlöken. Strimla bacon och fräs allt detta i en het, stor gryta (gärna gjutjärn). Slå på ölet när allt fått färg. Lägg korianderfrön, spiskumminfrön och kamotpepparkorn i en mortel och mortla till fint pulver. Tillsätt alla kryddor samt salt och socker. Rör om och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 6 timmar. Lägg i chokladen efter 4 timmar. Köttet skall falla sönder då chilin är klar.
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna något och vispa sedan ihop med socker och ägg. Rör ner filmjölken. Blanda vetemjöl, majsmjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt chili, salt samt cheddar och jalapeño. Smöra en form på ca 20×20 cm och ”bröa” med majsmjöl. Häll i smeten och grädda ca 40 min.
- Mosa avokadon med juice från limen, hacka ner koriandern och smaka av med lite salt. Moset ska främst vara syrligt och fräscht för att balansera mustighet och hetta i chilin.
- Servera med färska grönsaker, oliver, picklad lök och annat gott!Lycka till!
Ingredienser
Högrevschili
- 900 g svensk högrev
- 2 st gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 1 pkt bacon
- 0,5 l mörk öl t.ex. porter
- 1 tsk chili espelette
- 1 msk oregano
- 1,5 msk rökt paprikapulver
- 0,5 msk cassonade råsocker
- 0,5 msk salt
- 0,5 tsk korianderfrön
- 0,5 tsk spiskumminfrön
- 0,5 tsk kamotpeppar
- 50 g Valrhona Araguani 72 %
Majsbröd med cheddar och jalapeño
- 100 g smör
- 0,5 dl cassonade råsocker
- 2 ägg
- 2,5 dl filmjölk
- 2,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl fint majsmjöl
- 1 tsk salt
- 1 nypa chili Espelette
- 1 dl riven cheddar ost
- 2 msk hackad inlagd jalapeño
- 1 tsk bakpulver
Avokadomos
- 2 st mogna avokado
- 1 lime
- några kvistar färsk koriander
- salt