Naturell - allt från pilgrimsmusslan

    Av Jonas Lundgren

    Jag tycker att det finns något härligt över att använda allt från en råvara när jag lagar mat, det blir inget spill och rätten blir oerhört sammanhängande. Detta är en klassiker från restaurangen och går under namnet Naturell. Rätten har hängt med från start och har nästan blivit en signaturrätt. Jonas tips: Använd en sax när du skiljer musslan från romsäck och slag.

    1. Öppna musslan och lägg hela innehållet i isvatten. Tvätta väl och ta ur den vita musslan. Skär eller klipp loss romsäcken och lägg tillbaka den i vattnet. Lägg slaget i en skål och skölj under rinnande vatten i någon minut.
    2. Låt det sköljda slaget svettas i en varm kastrull i några minuter. Tillsätt grädde och koka upp. Låt reducera till en tredjedel och sila av. Smaka av med salt, peppar och citron.
    3. Skär musslan och romsäcken i tunna skivor, värm upp neutral olja i en kastrull och låt musslan och romsäcken hastig doppas i oljan. Några sekunder räcker. Lyft ur musslorna och servera i skalet av musslan
    4. Skumma upp såsen med en stavmixer, lägg skummet över musslan, toppa med hackade alger.

    Ingredienser

    Naturell, allt från pilgrimsmusslan

    • 4 pilgrimsmusslor
    • 3 dl grädde
    • 0,5 dl citronjuice
    • 2 dl neutral olja