Okonomiyaki

    Av Frida Ronge

    Okonomiyaki är alltid det första jag äter när jag kommer till Japan. Det är en blandning mellan omelett, pannkaka och crepes men så klart mycket godare eftersom den är japansk. Fyllningen går så klart att vara kreativ med, ett perfekt sätt att ta hand om rester eller mindre bitar fisk/kött som blivit över. Frida tipsar: Dashi som används i detta recept är en grundbuljong med alger och torkad fisk. Dashi kan sparas i kylen ca 3 dagar men går även bra att frysa in.

    Okonomiyaki

    1. Blanda ihop ingredienserna till smeten och tillsätt finstrimlad vitkål. Värm upp stekpannan med olja och häll på ca 2 dl av smeten. Lägg på fyllning, grädda till smeten börjat stela. Vänd “pannkakan” och grädda på andra sidan ca 3-4 min. Pensla på såsen på Okonimiyakin och spritsa över majonnäs. Toppa okonomiyakin med finstrimlad vårlök, bonitoflakes och strimlat nori ark.

    Dashi

    1. Värm vatten till 70-80 grader, tillsätt konbu alg och bonito flakes (rökt torkad fisk). Varmhåll i ca 20 minuter. Sila av och förvara i kylen.

    Sås

    1. Blanda samman alla ingredienser och ställ kylt.

    Ingredienser

    Äggsmet

    • 8 ägg
    • 6 dl vetemjöl
    • 4 dl dashi (se recept nedan)
    • 8 tsk japansk soja
    • 8 dl finstrimlad vitkål

    Dashi

    • 1 l vatten
    • 10 cm konbu alg
    • 1 dl bonitoflakes

    Fyllning

    • 1 näve böngroddar
    • 1 röd paprika
    • 200 g kantareller (eller valfri svamp)
    • 100 g shiitake svamp
    • 16 skivor rökt sidfläsk tunt skuret
    • 200 g norsk odlad laxfilé tunt skuren

    Sås

    • 1 dl oystersås
    • 0,5 dl worcestersås
    • 0,5 dl chilisås
    • 0,5 tsk osötad senap
    • 2 msk dashi

    Garnityr

    • Bonitoflakes
    • strimlor av nori ark
    • finstrimlad vårlök
    • japansk majonnäs (kan ersättas med vanlig majonnäs som smakas upp med soja)