Orelys cremeux med hasselnötsmacaron, morotscrème och morotschips

    Av Fredrik Borgskog

    Orelys cremeux:

    1. Koka upp mjölk.
    2. Blötlägg gelatinet.
    3. Häll mjölken över äggulan under vispning.
    4. Sjud upp till 82°
    5. Gå i med gelatin och sila över mjölken på chokladen.
    6. Vänt runt och avsluta med stavmixer. Kyl.
    7. Efter den har satt sig lägg upp på spritspåse med tyll.

    Hasselnöts macarons:

    1. Gör en italiensk maräng. Koka till 121 C.
    2. Blanda de övriga ingredienserna undertiden marängen vispas sval.
    3. Blanda nu allt samman, lägg på sprits.
    4. Spritsa som en 5-krona i storlek.
    5. Baka av på 150° i 10 min.

    Morotskräm:

    1. Mixa allt samman med stavmixer,
    2. Gå i med Sosa gel crem till en ganska fast kräm.
    3. Låt stå och svälla i kyl i 15 min.
    4. Mixa igen och sila av.
    5. Lägg på spritspåse.

     

    Morotschips:

    1. Skiva moroten i så tunna slantar som möjligt
    2. Blancha slantarna i 30 sec.
    3. Lägg morötter omlott på en silikonmatta.
    4. Pudra tunt med florsocker över morötterna.
    5. Lägg på en silikonmatta över dem.
    6. Baka under press.
    7. 130° i 1 timme.
    8. Ta ut och dela ner i mindre bitar.
    9. Torka vidare på 65° tills de är krispiga.

    Montering:

    1. Spritsa Orelys cremeux på Orelys plattan.
    2. Lägg på plockad dill och tryck på den andra Opalys plattan på.
    3. Lägg den på macarons, fäst med lite morotskräm under.
    4. Fyll alla chokladskal med morotskräm, dela på hälften.
    5. Lägg morotschips på Opalys plattan.
    6. Avsluta med de fyllda chokladskalen och några korn flingsalt.

     

    Ingredienser

    Orelys cremeux

    • 180 g Orelys 35%, Valrhona
    • 180 g mjölk
    • 50 g äggula
    • 1 st gelatinblad
    • salt

    Hasselnöts macaron

    • 50 g hasselnötsmjöl
    • 50 g florsocker
    • 20 g äggvita

    Italiensk maräng

    • 50 g strösocker
    • 20 g vatten
    • 20 g äggvita

    Morotskräm

    • 100 g råsaftad morotsjuice
    • 20 g citronjuice
    • Gel crem, fred (Sosa)

    Morotschips

    • 2-3 st putsade morötter
    • florsocker

    Dekoration

    • 30 st choklad plattor Opalys 33%
    • 30 st choklad plattor Orelys 35%
    • 15 st pralinskal av Orelys 35% (halvmånar)
    • dill
    • flingsalt