Baglamafikonkompott
- Koka upp fikonen med vatten, socker och honung. Låt puttra på låg värme i ca 20 min. Mixa med mixerstav, tillsätt balsamvinäger samt te och låt koka upp.
- Häll på rena varma burkar och förslut. Servera till ost.
Kardemummakex
- Rör samman smör och socker. Blanda samman vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och kardemumma i en skål och blanda sedan snabbt ihop med smörblandningen till en deg som håller ihop. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen 1 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i två bitar och kavla ut dem tunt (ca 3 mm) på två plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen så går det lätt att kavla ut. Skär ett rutmönster i degplattan (skär lätt i rutmönstret igen efter gräddningen för att få ut fina kex).
- Grädda i 15 min eller till fin färg. Ta ut och låt svalna innan servering.
Briecheesecake
- Blanda samman ingredienserna till botten och tryck ut i en liten springform (ca 15 cm i diameter) med klädd botten och kanter – klipp ut botten och remsor att lägga runt sidorna i bakplåtspapper. Ställ formen i kylen.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden med den delade vaniljstången. Skrapa ur alla frön och ta upp stången. Rör ut gelatinet i den varma grädden. Rör ner den vita hackade chokladen så att den smälter i grädden.
- Ta bort det lite hårdare ”skalet” på Brieosten och rör sedan ner den i chokladblandningen. Rör slutligen ner färskosten till en helt jämn smet. Häll smeten i formen och låt sedan stå kallt över natten.
- Ta fram cheesecaken 15 min innan servering, ta ut den ut formen, lägg på ett vackert fat och garnera med frystorkade lingon och härlig acaciahonung.
Ingredienser
Kompott
- 15 st Baglamafikon – hackade
- 1 dl vatten
- 1 dl råsocker
- 1 dl honung
- 0,75 dl balsamvinäger
- 2 påsar Earl Grey från Dammann + 1 dl hett vatten
Kex - ca 40 st
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 dl farinsocker
- 3 dl vetemjöl
- 3,5 dl grahamsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 1 tsk nystött grön kardemumma
Cheesecake - botten
- 3 krossade digestivekex
- 1,5 dl finhackade pecannötter
- 75 g rumsvarmt smör
- 1 nypa salt
Cheesecake
- 1 dl grädde
- 0,5 vaniljstång
- 75 g vit choklad, Valrhona Waina 35%
- 1 gelatinblad + lite vatten
- 500 g brieost
- 200 g färskost av Philadelphiatyp
- 1 dl frystorkade lingon
- 0,5 dl acaciahonung