Pekannötspaj med kola

    Av Daniel Roos

    Pekannötspaj är en amerikansk klassiker, framförallt i södra USA. Det är vanligt att smaksätta den med whiskey eller bourbon men jag väljer att hålla mig till klassisk vanilj och kola.

    Mördeg

    1. Skär smöret i små bitar, det är viktigt att smöret är kallt. Blanda smöret med strösocker, vetemjöl och bakpulver i en matberedare. När smöret är helt upplöst och har sandkonsistens, tillsätt äggen. När äggen väl är i ska degen bara gå ihop det är viktigt att man inte blandar degen för länge.
    2. Låt degen vila ca 20 minuter i kylen och kavla sedan ut den, ca 3 mm tunn, och klä formen. Använd gärna en form med löstagbar kant. Förbaka pajskalet i ugn ca 3 min på 175 grader och låt svalna.

     

     

    Pekannötfyllning

    1. Blanda ägg och äggulan med farinsockret, tillsätt sirapen. Smält smöret och rör försiktigt ned i smeten. Tillsätt till sist grovhackade pekannötter.
    2. Fyll det förbakade pajskalet med smeten och baka i ugn på 180 grader ca 15 min. Jag brukar ha formen i frysen kanske 20 min innan jag bakar formen.

     

     

    Kolakräm

    1. Koka socker med glykos och vatten till 180 grader, använd en termometer. Koka samtidigt grädden med saltet. Häll vätskorna i en kastrull och koka upp till 110 grader. Låt smeten svalna till 70 grader.
    2. Smält mjölkchoklad och kakaosmör (el cocosfett) och rör ned i smeten. När smeten svalnat till 40 grader, vänd i smöret.

     

     

    Servering

    Spritsa kolakrämen på pekannötspajen och dekorera med grovhackade maltesers

    Ingredienser

    Mördeg

    • 240 g vetemjöl
    • 120 g smör
    • 1 ägg
    • 85 g strösocker
    • 2.5 g bakpulver

    Pekannötfyllning

    • 280 g ljus sirap
    • 65 g farinsocker
    • 2 ägg
    • 20 g äggulor (1 äggula = ca 20 g)
    • 10 g osaltat smör
    • 60 g pekannötter

    Kolakräm

    • 100 g socker
    • 215 g grädde
    • 70 g glykos
    • 45 g smör
    • 1 g salt
    • 20 g Ljus choklad, VALRHONA Caramélia 36%
    • 5 g kakaosmör (el cocosfett)
    • 25 g vatten

    Servering

    • 10 st maltesers