Mördeg
- Skär smöret i små bitar, det är viktigt att smöret är kallt. Blanda smöret med strösocker, vetemjöl och bakpulver i en matberedare. När smöret är helt upplöst och har sandkonsistens, tillsätt äggen. När äggen väl är i ska degen bara gå ihop det är viktigt att man inte blandar degen för länge.
- Låt degen vila ca 20 minuter i kylen och kavla sedan ut den, ca 3 mm tunn, och klä formen. Använd gärna en form med löstagbar kant. Förbaka pajskalet i ugn ca 3 min på 175 grader och låt svalna.
Pekannötfyllning
- Blanda ägg och äggulan med farinsockret, tillsätt sirapen. Smält smöret och rör försiktigt ned i smeten. Tillsätt till sist grovhackade pekannötter.
- Fyll det förbakade pajskalet med smeten och baka i ugn på 180 grader ca 15 min. Jag brukar ha formen i frysen kanske 20 min innan jag bakar formen.
Kolakräm
- Koka socker med glykos och vatten till 180 grader, använd en termometer. Koka samtidigt grädden med saltet. Häll vätskorna i en kastrull och koka upp till 110 grader. Låt smeten svalna till 70 grader.
- Smält mjölkchoklad och kakaosmör (el cocosfett) och rör ned i smeten. När smeten svalnat till 40 grader, vänd i smöret.
Servering
Spritsa kolakrämen på pekannötspajen och dekorera med grovhackade maltesers
Ingredienser
Mördeg
- 240 g vetemjöl
- 120 g smör
- 1 ägg
- 85 g strösocker
- 2.5 g bakpulver
Pekannötfyllning
- 280 g ljus sirap
- 65 g farinsocker
- 2 ägg
- 20 g äggulor (1 äggula = ca 20 g)
- 10 g osaltat smör
- 60 g pekannötter
Kolakräm
- 100 g socker
- 215 g grädde
- 70 g glykos
- 45 g smör
- 1 g salt
- 20 g Ljus choklad, VALRHONA Caramélia 36%
- 5 g kakaosmör (el cocosfett)
- 25 g vatten
Servering
- 10 st maltesers