Pizza bianca

    Av Matlagerskan

    Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda ner salt och olivolja och sedan mjölet. Arbeta degen i 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin. Låt sedan jäsa i ca 40 min. Skär under tiden potatis, lök och vitlök i så tunna skivor som möjligt. Sätt ugnen på 250 grader. Forma två tunna, runda bottnar – använd olja på bänk och händer istället för mjöl då du arbetar degen. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Baka av bottnarna ca 10 minuter. Ta ut och lägg på crème fraiche i ett jämnt lager, sedan ost, lök, vitlök och sist potatis. Avsluta gärna med lite ost. Sätt in i ugnen igen ca 15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och toppa pizzorna med tryffelolja, flingsalt och basilikablad. Servera rykande varma!

    Ingredienser

    Pizzadeg

    • 25 g jäst
    • 2,5 dl vatten
    • 0,5 tsk salt
    • 0,5 dl olivolja
    • 4 dl vetemjöl

    Fyllning

    • 4 st mandelpotatisar
    • 4 msk crème fraiche
    • 0,5 st gul lök
    • 2 st vitlöksklyftor
    • 2 dl riven västerbottensost
    • 1 tsk Plantin svart tryffelolja
    • färsk basilika
    • flingsalt